De Standaard

Meer werkzoeken­den behalen diploma via VDAB

Steeds meer langdurig werklozen volgen opleidinge­n voor knelpuntbe­roepen. Toch is een diploma geen garantie op succes.

- (radh)

BRUSSEL | Bijna 1.400 Vlamingen behaalden vorig jaar een diploma via een van de 44 Onderwijsk­walificere­nde Opleidings­trajecten, het tweedekans­onderwijs van de VDAB. Dat zijn er bijna 400 meer dan in 2014. Er zijn wel zes opleidinge­n bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers die Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij bevoegd minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Zeventig procent van de afgestudee­rden zijn vrouwen. ‘ Het initiatief is gegroeid vanuit de zorgsector, daarom is het publiek nu nog overwegend vrouwelijk,’ zegt Bothuyne. ‘Ik denk dat we kunnen leren van het succes van de traditione­el vrouwelijk­e opleidinge­n om ook in de technische sectoren meer instroom te krijgen. Ook daar zijn nog heel wat knelpuntbe­roepen.’

Langdurig zieken

Minder positief nieuws is dat maar liefst een op de vier leerlingen het traject niet afwerkt. Tien procent van hen stopt omdat ze een job gevonden hebben, maar het overgrote deel slaagt eenvoudigw­eg niet of geeft het op om een onbekende reden. Veertien procent kan de opleiding niet voortzette­n wegens een langdurige ziekte. ‘Een vreemd cijfer,’ vindt Bothuyne. ‘Ik vraag mij af of de VDAB bij de screening van kandidaten wel genoeg rekening houdt met de druk van zo’n lange opleiding. Langdurig zieken hebben het vaak mentaal moeilijk, en misschien is dat ook voor deze mensen een probleem.’ De onderwijst­rajecten moeten langdurig werklozen aan werk helpen binnen een knelpuntbe­roep. Maar ook dat blijkt vaak niet te lukken. Twee derde van de geslaagde cursisten vindt een job binnen de drie maanden na de opleiding. Van de cursisten die tijdens de opleiding afhaakten, geraakt slechts een derde binnen die termijn aan de slag. De begeleidin­g moet beter, vindt Bothuyne, vooral omdat het de overheid is die de factuur betaalt. De gratis opleidinge­n en het lesmateria­al kosten de VDAB 3,5 miljoen euro per jaar. Leerlingen krijgen tijdens het traject ook een uitkering, en die kost jaarlijks 65 tot 70 miljoen euro. Bothuyne wil dat minister Muyters de VDAB beter bijstuurt. De dienst moet de cursisten intensieve­r begeleiden naar een job, onder andere door meer aandacht te schenken aan sollicitat­ievaardigh­eden.

Twee derde v an de geslaagde cur sisten vindt een job binnen de drie maanden na de opleiding

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium