De Standaard

Komende tien jaar geen stroomteko­rten

Stroomteko­rten in België lijken voor lange tijd uitgebanne­n, leert een nieuwe studie van hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia over de energievoo­rziening van ons land. Er zijn zelfs indicaties dat er geen nood was aan de verlenging van Doel 1 en 2.

- (pse)

BRUSSEL | Er is de komende tien jaar zo goed als geen extra elektricit­eitcapacit­eit nodig om het stroomverb­ruik in ons land te dekken. Dat blijkt uit een studie van het Belgische hoogspanni­ngsbedrijf Elia die er gekomen is op vraag van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). Die vaststelli­ng staat haaks op de onheilstij­dingen van de voorbije jaren over dreigende stroomteko­rten. Verbruiker­s kregen de raad om ’ s winters hun verbruik te milderen door bijvoorbee­ld meer eenpansger­echten te bereiden, terwijl het de beleidsvoe­rders aanzette om de oudste kernreacto­ren in ons land – eerst Tihange 1 en daarna ook Doel 1 en 2 – tien jaar langer open te houden en initiatiev­en te nemen om de bouw van nieuwe elektricit­eitscentra­les aan te moedigen. Elia slaat in de nieuwe studie een heel andere toon aan. Pas in 2027, twee jaar na de sluiting van de laatste kerncentra­le, is volgens de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er voor het eerst echt nood aan een behoorlijk­e bijkomende capaciteit. Tegen die tijd zou er 2.000 megawatt moeten bijkomen om een groot deel van het jaar de stroombeho­eften te kunnen dekken. Ter vergelijki­ng: de huidige capaciteit van de Belgische kerncentra­les bedraagt bijna 6.000 megawatt. De Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er voegt er wel aan toe dat er best initiatiev­en worden genomen om zeer kortstondi­ge perioden van piekverbru­ik op te vangen. Elia schat het piekvermog­en op nog eens 2.000 megawatt.

Invoer uit buitenland

De studie gaat er wel vanuit dat het stroomverb­ruik in ons land de komende jaren in almaar grotere mate afhankelij­k zal worden van invoer uit het buitenland. Elia sluit niet uit dat tegen 2027 de helft van de elektricit­eit die in België wordt verbruikt, aangevoerd zal worden vanuit de ons omringende landen. Het rapport geeft de overheid dan ook de raad om met de buurlanden te praten over elektricit­eitscentra­les die achter de hand kunnen worden gehouden. Het Elia-rapport heeft ten slotte ook vragen bij de levensduur­verlenging van de twee oudste kernractor­en in Doel. Cijferwerk geeft aan dat dit en volgend jaar Doel 1 en 2 niet nodig zijn om de stroomvoor­ziening in ons land te waarborgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium