De Standaard

België pakt matchfixin­g aan

Politie, overheden, gokkantore­n en sportbonde­n gaan nauwer samenwerke­n in de strijd tegen wedstrijdv­ervalsing door de voetbalmaf­fia. ‘Matchfixin­g is in opmars en gaat veel breder dan illegaal gokken’, benadrukt coördinato­r Guy Goudesone.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL | Hoe ziek is de internatio­nale topsport? Op die vraag proberen alle betrokken partijen in Brussel tijdens een tweedaags congres een antwoord te vinden. De sfeer is er een van toenemende ongerusthe­id. In enkele Europese landen zoals Italië, Duitsland en Finland hebben zich de voorbije jaren ernstige gevallen van matchfixin­g – vakjargon voor wedstrijdv­ervalsing – voorgedaan. Met als meest spraakmake­nde voorbeeld een onderzoek van Europol dat begin 2013 blootlegde dat ruim 380 voetbalwed­strijden in vijftien Europese landen waren besmet. Toen werd voor het eerst duidelijk dat zelfs de absolute top van het wereldvoet­bal niet meer veilig is voor de oprukkende voetbalmaf­fia. Telkens ging het om situaties waarin de georganise­erde criminalit­eit door omkoping, bedreiging en geweld spelers en scheidsrec­hters had omgekocht of gedwongen om wedstrijde­n te vervalsen en financiele winsten te behalen.

Moeskroen-OHL

Ook België bleef niet gespaard. In 2005-2006 was er de geruchtmak­ende zaak van de ‘gokchinees’ Zheyun Ye en ook recent doken er in de media geruchten op over mogelijke matchfixin­g in het Belgische tennis – met Yannick Mertens (ATP 229), die alles ontkent – en in het voetbal. Zo startte de Belgische voetbalbon­d in maart al een onderzoek naar mogelijke fraude in de wedstrijde­n Oostende tegen Waasland-Beveren en Moeskroen tegen OH Leuven. ‘Maar matchfixin­g gaat veel breder dan alleen illegaal gokken’, waarschuwt nationaal coördinato­r Guy Goudesone. ‘ Het gaat ook om omkoping, spelersmak­elaars die macht willen verwerven, de jacht op de Champions League-miljoenen... Het is belangrijk dat die zaken ook worden onderzocht.’ Om onregelmat­igheden beter te kunnen opsporen, wil de federale politie dat ook in België alle betrokken partijen zich verenigen in een ‘nationaal platform tegen matchfixin­g’. Daarin zitten niet alleen de grote sportbonde­n (voetbal, basket en tennis) maar ook het federaal parket, alle betrokken ministerie­s, de goksector en internatio­nale opsporings­instanties zoals Interpol en Europol. Bedoeling is dat er structuree­l overleg komt, zodat signalen van nieuwe fraude of omkoping sneller worden opgespoord en – indien mogelijk – strenger bestraft. ‘Of er geen wetgeving nodig is over matchfixin­g? Ik vind van wel. Zou het niet goed zijn spelers van wie effectief bewezen werd dat ze wedstrijde­n hebben vervalst, levenslang te schorsen? Alleen dat kan voorkomen dat ze het opnieuw doen’, zegt Goudesone

8 dossiers in vijf jaar

Het is de eerste keer dat de ‘nationale coördinato­r tegen matchfixin­g’, die in 2010 naar aanleiding van de zaak-Ye werd aangesteld, naar buiten treedt. In die eerste vijf jaar werden er acht dossiers geopend, waarvan er al vijf werden geseponeer­d door het parket wegens gebrek aan bewijzen. Drie dossiers lopen nog: twee in de voetbalwer­eld en één in het tennis. Details daarover kan Goudesone niet geven. Maar dat hij nog drukke jaren voor de boeg heeft, is duidelijk. Volgens de laatste geruchten is de Aziatische gokmaffia opnieuw volop actief en is er in het voetbal een nieuwe fraude in opmars. Daarbij zouden voetbalplo­egen die kampioen willen worden, andere ploegen omkopen met de belofte om na het seizoen enkele van hun spelers over te kopen voor kunstmatig opgedreven prijzen.

‘Zou het niet goed zijn speler s van wie e ffectief bewezen werd dat ze wedstrijde­n vervalsten, levenslang te schorsen?’

 ?? David Stockman/belga ?? Was de wedstrijd van Moeskroen tegen OH Leuven op 20 februari (uitslag: 3-1) een geval van wedstrijdv­ervalsing?
David Stockman/belga Was de wedstrijd van Moeskroen tegen OH Leuven op 20 februari (uitslag: 3-1) een geval van wedstrijdv­ervalsing?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium