De Standaard

Europa wil glyfosaat nog tien jaar toelaten

GROEN LAAKT EU-COMPROMIS De Europese Commissie gunt het omstreden pesticide glyfosaat nog tien jaar tijd. Dat is vijf jaar minder dan in een eerder voorstel. Groen noemt dat gemarchand­eer.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM YSEBAERT

BRUSSEL | De Europese Commissie stelt voor om de onkruidver­delger glyfosaat nog tien jaar toe te laten. Dat staat in een voorstel dat de Commissie uitwerkte en dat is uitgelekt via de Groene fractie in het Europees Parlement. Aanvankeli­jk wilde de Commissie het middel een verlenging van vijftien jaar toestaan. Op een bijeenkoms­t van het bevoegde vaste comité met de experts van de lidstaten begin maart bleek er geen meerderhei­d voor de verlenging te zijn. Daarop werd de beslissing uitgesteld. Parlements­lid Bart Staes (Groen) noemt het ‘schandalig dat de Commissie gewoon doorzet met het voornemen om de vergunning te verlengen. Vorige week nog keurde het Europees Parlement een resolutie goed om het product aan banden te leggen.’ ‘Als er alternatie­ven voorhanden zijn – en die zijn er – moet glyfosaat niet gebruikt worden. Ook burgers hebben al massaal laten verstaan dit middel niet te willen. Maar de Commissie pingelt, als op een tapijtenma­rkt, gewoon vijf jaar af van de oorspronke­lijke termijn, om de lidstaten over de streep te trekken. Volgens ons is dat slecht bestuur en staat het haaks op het voorzorgsp­rincipe en op de pesticiden­wetgeving.’

Alleen profession­eel

In de resolutie had het Europees Parlement zich op 13 april met een nipte meerderhei­d uitgesprok­en voor een vergunning voor zeven jaar, gekoppeld aan een inperking van de toepassing­en. Zo zou glyfosaat alleen voor profession­ele doeleinden gebruikt mogen worden, niet meer door particulie­ren. Ook het gebruik in en rond openbare plaatsen, parken en speeltuine­n zou verboden worden. Een Drie keer met glyfosaat. meerderhei­d voor een totaalverb­od was er niet. Glyfosaat is het actieve bestanddee­l van veelgebrui­kte onkruidver­delgers, waaronder het bekende merk RoundUp van producent Monsanto. Over de stof is controvers­e ontstaan nadat het kankerinst­ituut IARC van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie het in maart 2015 als ‘waarschijn­lijk kankerverw­ekkend’ had bestempeld. Het Europese voedselage­ntschap EFSA oordeelde in oktober 2015 na een risicoanal­yse dan weer dat het ‘onwaarschi­jnlijk’ was dat het gebruik een risico op kanker inhield voor de mens. De experts van het vaste comité moeten zich nu op 19 mei uitspreken over het aangepaste voorstel. Is er dan ook geen meerderhei­d, dan hakt de Commissie zelf de knoop door. Op 30 juni verstrijkt de huidige toelating. De Belgische regering had zich achter het eerdere voorstel van de Commissie geschaard voor een verlenging met 15 jaar, omdat de lidstaten er zelf de regels mochten verstrenge­n voor het op de markt brengen van de producten.

 ?? Rr ??
Rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium