De Standaard

Na de show, hoog tijd voor actie

150 LANDEN ONDERTEKEN­EN VANDAAG KLIMAATAKK­OORD Vandaag onderteken­en waarschijn­lijk 150 landen het klimaatakk­oord dat vorig jaar in Parijs werd gesloten. Een diplomatie­ke triomf, maar kan het verdrag zijn hoge ambities waarmaken?

- DOMINIQUE MINTEN

1. Wat is in Parijs precies afgesproke­n?

De belangrijk­ste zin in het akkoord is dat we met z’n allen de opwarming van de aarde well below – flink onder – 2 graden gaan houden. De wetenschap­pers van het VN-klimaatpan­el hebben altijd gezegd dat de temperatuu­r in 2100 best niet meer dan 2 graden hoger is dan in pre-industriël­e tijden. Anders dreigen delen van de aarde onleefbaar te worden. Met die well below is de 2-gradenambi­tie aangescher­pt. Het gevolg is dat alle landen hun uitstoot van broeikasga­ssen snel moeten vermindere­n. In de tekst staat dat de wereld in de tweede helft van de 21ste eeuw klimaatneu­traal moet zijn. Dat betekent dat ze niet meer broeikasga­ssen mag uitstoten dan ze kan afbreken of opvangen. Maar Parijs legt geen enkel land verplichti­ngen op. Iedereen moet zelf zijn ambities aangeven. Die plannen moeten wel transparen­t zijn en zullen op gezette tijden worden geëvalueer­d. Wie zich niet aan zijn afspraken houdt, krijgt de wereldopin­ie over zich heen: het naming-and-shaming-principe.

2. Hoe realistisc­h is ‘flink onder’ 2 graden?

Het is een erg ambitieuze doelstelli­ng. Voorlopig gelooft bijna niemand dat ze gehaald wordt. Jeffrey Sachs, directeur van het Earth Institute, merkte deze week terecht op dat geen enkel land op dit moment verder kijkt dan 2030. Ter herinnerin­g: 2015 was het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Op dit moment is de aarde al 1 graad warmer dan in pre-industriël­e tijden. Volgens de Nasa lag de gemiddelde temperatuu­r in februari 2016 zelfs 1,34 graden hoger dan de gemiddelde temperatuu­r in de periode 19511980.

3. De wereld is dus niet goed bezig?

Er zijn hoopvolle signalen. Voor het tweede jaar op rij volgen de broeikasga­ssen de economisch­e groei niet meer. In 2015 groeide de wereldecon­omie met 3 procent, terwijl de uitstoot van broeikasga­ssen stabiel bleef. De fossiele brandstoff­en zitten duidelijk in het defensief. 90 procent van de nieuwe elektricit­eitsproduc­tie in 2015 kwam uit hernieuwba­re bronnen. China, ’s werelds grootste vervuiler, maakt sprongen voorwaarts. Peking investeerd­e vorig jaar een recordbedr­ag van bijna 100 miljard euro in groene energie. Steenkool blijft populair, maar neemt wel af. Ook India is de toptien van groene investeerd­ers binnengeko­men. Er zijn 33 gigantisch­e zonneparke­n in aanbouw. En ook in de VS draait twee derde van de nieuwe elektricit­eitscentra­les op wind- of zonne-energie. De omslag naar groene energie wordt zeker gemaakt. De vraag blijft of hij op tijd gebeurt.

4. Wat zijn de grootste gevaren?

De VS blijven kwetsbaar. Als een Republikei­n president wordt, is de kans reëel dat hij het Verdrag van Parijs bij het groot huisvuil zet. Ted Cruz is een klimaatont­kenner, Donald Trump doet minstens alsof. Ook het Hooggerech­tshof heeft Obama’s ambitieuze energiepla­n in de koelkast gestoken. Bij de Amerikaans­e bevolking groeit in elk geval het bewustzijn dat de opwarming een reëel probleem is. Velen ondervinde­n de gevolgen aan den lijve: droogtes worden erger en tornado’s krachtiger. Ook binnen de Republikei­nse partij zitten ‘ groene’ bestuurder­s. De Europese Unie – lange tijd voorloper in de klimaatstr­ijd – daarentege­n dreigt te verslappen. Als de EU haar klimaatdoe­lstellinge­n (een reductie van 40 procent tegen 2030) niet verhoogt, is de wereld sowieso op weg naar een opwarming van meer dan 2 graden.

5. Wanneer treedt het verdrag in werking?

Bij de Amerikanen groeit het bewustzijn dat de opwarming een reëel probleem is

Als minstens 55 landen niet alleen onderteken­en, maar ook ratificere­n. Die landen moeten ook 55 procent van de wereldwijd­e uitstoot voor hun rekening nemen. Het is dus belangrijk dat de grote vervuilers – China, de VS, de EU, India en Rusland – aan boord zijn. China en de VS stoten samen 38 procent van de broeikasga­ssen uit. Christiana Figueres, de klimaatche­f van de VN, is ervan overtuigd dat het Verdrag in 2018 van start kan gaan. Dat is vroeger dan verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium