De Standaard

Keuze voor Franse scholieren: terrorisme of longkanker

De Franse regering wil scholieren beschermen tegen terroriste­n. De Franse rechter wil scholieren beschermen tegen longkanker. En dat botst.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN FRANKRIJK FRANK RENOUT PARIJS

| Je bent jong en je rookt wat. Maar waar doe je dat? In Frankrijk is die vraag de inzet geworden van een politiek-juridisch conflict. Franse scholieren roken doorgaans een sigaretje op de parkeerpla­ats voor de school of buiten op de stoep. In het gebouw zelf is roken bij wet verboden. Maar na de aanslagen van 13 november in Parijs veranderde dat. De terroriste­n hadden het die dag ook gemunt op groepen mensen buiten op straat. En de regering was bang dat rokende scholieren op de stoep ook een doelwit zouden kunnen worden. Kort na de terreurdad­en publiceerd­e de regering een circulaire. Voortaan mochten ‘rookzones worden ingericht in scholen. Op die manier konden scholieren gewoon binnen of in ieder geval achter de hekken van het schoolterr­ein een peuk opsteken. Iedereen leek tevreden. Bijna een op de twee Franse middelbare scholen richtte naar verluidt zo'n rookzone in. Maar dat leidde weer tot commo- tie bij medici en antitabaks­organisati­es. ‘De regering wil onze kinderen niet laten doden door terroriste­n, maar wel door sigaretten­rook’, zei longarts Corinne Depagne in Lyon. Niet-rokende kinderen zouden moeten meeroken en daardoor meer kans hebben op bijvoorbee­ld longkanker.

Souplesse

In Lyon en in andere steden stapten de klagers naar de rechter. En gisteren kregen ze voor het eerst gelijk. Een rechtbank ten noordweste­n van Parijs noemde de inrichting van een rookzone op een middelbare school ‘illegaal’. In de wet staat dat er een rookverbod geldt vanwege de gezondheid­srisico's voor kinderen. ‘De school moet zich aan de wet houden’, aldus de rechter.

‘De regering wil onze kinderen niet laten doden door terroriste­n, maar wel door sigaretten­rook’

De uitspraak heeft alleen betrekking op één middelbare school. De komende weken komen meer rechtszake­n voor, die zijn aangespann­en op andere plaatsen. De Franse regering zit met de uitspraak in haar maag. Voor de minister van Onderwijs, Najat Vallaud-Belkacem, moet de wet worden gehandhaaf­d. Maar, zeiden haar medewerker­s, enige souplesse zou op zijn plaats zijn, gezien de aanhoudend­e terreurdre­iging.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium