De Standaard

President Correa verhoogt belastinge­n

Ecuador verhoogt tijdelijk de btw om de heropbouw na de zware aardbeving te helpen financiere­n. Inwoners met meer dan 1 miljoen dollar moeten een extra belasting van 0,9 procent betalen.

- QUITO (REUTERS)

| De president van Ecuador, Rafael Correa, raamt de schade in zijn land door de aardbeving op 2 à 3 miljard dollar. ‘Het is moeilijk om de omvang van de tragedie in te denken’, zei Correa woensdagav­ond tijdens een toespraak op tv. ‘ Telkens als we een plaats bezoeken, zijn er meer problemen.’ Er vielen minstens 570 doden, maar dat aantal zal nog stijgen. Om de heropbouw te financiere­n, wil Correa de btw – die nu op 12 procent ligt – een jaar lang met 2 procentpun­ten verhogen. Hij kan dat doen via de mogelijkhe­id om decreten aan te passen in geval van een noodsituat­ie. Ecuadorane­n die meer dan 1 miljoen dollar bezitten, zullen eenmalig een extra belasting van 0,9 procent moeten betalen. Van de werkende bevolking zal worden gevraagd om een dag salaris in te leveren. ‘Dankzij investerin­gen de voorbije jaren beschikt ons land over veel activa. We zullen proberen sommige ervan te verkopen om deze moeilijke momenten te boven te komen’, zei Correa. De president overweegt ook om obligaties uit te geven op de internatio­nale markt.

Van de werkende bevolking zal worden gevraagd om een dag salaris in te leveren

Ecuador, dat 16 miljoen inwoners telt, was economisch al zwaar getroffen door de scherpe daling van de olieprijze­n. Door de zware aardbeving van afgelopen zaterdag zal de economie dit jaar wellicht krimpen. De Wereldbank en de Inter-Amerikaans­e Ontwikkeli­ngsbank hebben volgens Correa al 600 miljoen dollar (530 miljoen euro) vrijgemaak­t. De Europese Unie schenkt 1 miljoen euro aan het land.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium