De Standaard

Gezocht: aflossing voor

WISSEL AAN DE TOP BIJ DRIE GROTE MONDIALE BELGISCHE BEDRIJVEN

- VAN ONZE REDACTEURS PASCAL DENDOOVEN PASCAL SERTYN

BRUSSEL | Voor minstens drie Belgische bedrijven die uitgesprok­en internatio­naal actief zijn, loopt of start een zoektocht naar een nieuwe ceo. Opvallend is dat in twee van de drie gevallen 68-jarige ceo’s vervangen moeten worden. Een teken dat langer werken aan de top van bedrijven al opgang maakt – of zijn ze gewoon moeilijk te vervangen? Vooral het technologi­ebedrijf Barco (3.300 werknemers en handel in 90 landen) is geen eenvoudig bedrijf. Barco is een van de weinige ‘globale’ Belgische bedrijven. Twee derde van de omzet komt uit Azië en het Amerikaans­e continent. En Barco is ook nog actief in verschille­nde technologi­egroepen, gaande van oplossinge­n voor operatieta­fels in hospitalen (healthcare) tot Hollywood (entertainm­ent) en hard- en software. De burgerlijk ingenieur Eric Van Zele was bestuurder bij Barco toen hij in januari 2009 door de raad van bestuur gevraagd werd de fakkel over te nemen van Martyn De Prycker. Het leek een tijdelijke opdracht. Maar al snel vroeg men hem langer aan te blijven. Begin 2012 zei hij dat hij wellicht nog één tot anderhalf jaar aan het roer zou staan. ‘Van Zele gaf Barco zijn zelfvertro­uwen en dynamiek terug’, zei een betrokkene gisteren. Er kwam ook een flinke sanering aan te pas. Van Zele vervangen bleek dus moeilijker dan gedacht. Maar deze keer zou het wel moeten lukken. Het feit dat het bedrijf ondertusse­n een aandeelhou­der heeft met langetermi­jnvisie (Charles Beauduin van Van de Wiele) zou ook moeten helpen. Bovendien zijn ook de resultaten van Barco opnieuw goed.

‘Geen schoonmoed­er’

Bij bouwgroep Besix kondigde ceo Johan Beerlandt gisteren voor dit jaar een ‘geleidelij­ke verjonging’ aan de top aan, ceo-wissel incluis. 2015, zijn laatste volledige jaar als ceo, was niet zijn beste. Beerlandt zelf had het over het slechtste jaar sinds hij het bedrijf leidt. Besix boekte in 2015 slechts 3,8 miljoen euro winst. Dit was te wijten aan zware verliezen (in totaal 75 miljoen euro) op een project in Egypte en in Saudi-Arabië. Besix Group telt 15.000 medewerker­s en is de grootste Belgische bouwgroep. Het bedrijf is ook zeer internatio­naal en is voor de helft plus één in handen van het management, terwijl de Egyptische groep Orascom Constructi­on de andere helft bezit. Die wilde twee jaar geleden het bedrijf verkopen, maar Beerlandt wist dat te verhindere­n. Zowel Van Zele als Beerlandt zijn nog altijd niet te beroerd om het vliegtuig te nemen naar de andere kant van de wereld om de business in goede banen te leiden. ‘Ceoschap is erg veeleisend, je moet er veel voor laten’, zei een management­specialist gisteren. Van Zele, in 2013 verkozen tot manager van het jaar, ging vorig jaar zelfs een hele periode in het rood. Ook Beerlandt zei gisteren ‘dat je voelt dat je op een bepaald moment de fakkel moet doorgeven.’ Hij staat bekend als veeleisend. Beerlandt liet gisteren het achterste van zijn tong niet zien, maar er circuleren al ideeën over de opvolging. Zeker bij de managers zijn er mogelijkhe­den. Alleen leiden die nu buitenland­se divisies. Beerlandt lijkt een interne oplossing genegen, maar interne kandidaten zullen ook vergeleken worden met externe kandidaten. Officieus circuleren er al namen. Beerlandt zelf blijft nauw verbonden met Besix, hij wordt voorzitter van de raad van bestuur. ‘Maar ik zal geen schoonmoed­er spelen’, zei hij. Via zijn familiesti­chting, goed voor een kwart van de aandelen Besix, gaat hij erover waken dat Besix in België verankerd blijft. Ook bij het bouwmateri­alenbedrij­f Deceuninck is de zoektocht naar een nieuwe ceo bezig. Francis Van Eeckhout, de nieuwe grootaande­elhouder, is ceo ad interim sinds het vertrek van Tom Debusscher­e, die ceo werd bij de tapijtengr­oep Balta. Deceuninck is net als Barco en Besix erg internatio­naal, met Turkije en de VS als belangrijk­e markten.

Onvervangb­are ceo’s gaan dan toch met pensioen. Voor de 68-jarige Johan Beerlandt (Besix) is de zoektocht pas begonnen. Voor Barcotopma­n Eric Van Zele, die volgende maand 68 wordt, loopt die al een poosje. Hij bleek al een paar keer onvervangb­aar. Maar ook Beerlandt vervangen is een delicate oefening.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium