De Standaard

Charmant en onverzette­lijk

- VAN ONZE REDACTEUR MICHIEL LEEN

Chrystia Freeland verdedigt in Brussel een controvers­ieel handelsver­drag: ‘It’s a gold plated deal’

Drie jaar geleden wás ze niet eens politica, vandaag is ze als minister van Internatio­nale Handel een sleutelfig­uur in de regering van de Canadese premier Justin Trudeau. Chrystia Freeland maakte carrière als journalist­e voor de Washington Post, The Economist en de Financial Times. Trudeau citeerde al uit haar boeken tijdens zijn eigen steile klim naar de top van de Canadese politiek – nog voordat Freeland zelf haar overstap naar de politiek aankondigd­e. Bij de parlements­verkiezing­en van oktober vorig jaar kwam ze uit tegen een andere ex-journalist­e, zij het eentje met een minder glorieus palmares. Freeland won de battle of the journalist­s met glans. Als je haar nu in Brussel bezig ziet, lijkt het of ze in haar leven nooit iets anders heeft gedaan.

Belgium day

‘Today is Belgium day,’ verwelkomt Freeland opgewekt een kransje oud-collega’s in de Canadese ambassade. Ze doet Brussel aan om het Canada-European Comprehens­ive Eco- nomic and Trade Agreement (Ceta) te promoten. Voor Freeland is dat vrijhandel­sverdrag een hefboom om het economisch­e programma van de jonge Canadese regering uit te bouwen. Kort samengevat: de Canadese middenklas­se met alle mogelijke middelen op weg zetten naar nieuwe groei . ‘ A gold plated deal,’ noemt ze het handelsver­drag verschille­nde keren. Charme heeft Freeland te over, maar er gaat een onverzette­lijk karakter achter schuil. Toen Vladimir Poetin Freeland – die prat gaat op haar Oekraïense roots – de toegang tot Rusland ontzegde, tweette ze dat het een ‘eer’ was om door hem onder embargo gesteld te worden. Om het controvers­iële handelsver­drag te verdedigen, komen beide karaktertr­ekken handig van pas. Freeland benadrukt dat Ceta op zijn eigen merites moet worden beoordeeld, maar hint ook naar de culturele gelijkenis­sen tussen België en Canada, als om te zeggen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. ‘ Le Canada est aussi un pays bilingue.’ Zo’n terzijde illustreer­t hoe Freeland in een handomdraa­i lokale gevoelighe­den weet te gebruiken om een netelige vraag te ontzenuwen. Een talent dat nuttig is als je een verdrag komt bepleiten dat grotendeel­s tijdens het bewind van je conservati­eve politieke voorganger­s is ontstaan.

Walk and don’t look back

Ceta kan op stevige tegenkanti­ng rekenen in ons land, gold plated of niet. Het Waalse parlement stemde al tegen. In het Vlaamse en federale parlement gingen de groenen in de tegenaanva­l. Vooraleer minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) het verdrag namens België kan goedkeuren, moet hij een volmacht hebben van de Vlaamse en Waalse ministers-presidente­n. Als hij die niet heeft, wordt het verdrag geblokkeer­d. De goedkeurin­g van Ceta is dus geen gewonnen spel. Een discussie met Waals minister– president Jean-Claude Marcourt (PS) staat volgens de Canadese ambassade niet op de planning, een ontmoeting met Reynders wel. Freeland is duidelijk niet van plan om zich veel aan te trekken van het Belgische kluwen. Walk and don’t look back. Het verdrag zou begin 2017 volledig ingevoerd moeten zijn.

 ?? Gregor Fischer/belgaimage ??
Gregor Fischer/belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium