De Standaard

Leuvense horeca krijgt eigen coach

Het Leuvense stadsbestu­ur heeft in zijn nieuwe meerjarenp­lanning budget vrijgemaak­t om een horecacoac­h aan te werven. Die moet de Leuvense horeca helpen om te groeien en projecten opzetten om leegstand te vermijden. Ook komt er een horecaplan.

- LEUVEN (hsb)

| De hoge huurprijze­n en de witte kassa leiden tot behoorlijk wat onrust bij de Leuvense horeca. Enkele maanden geleden werd dat heel duidelijk toen op de Oude Markt zes panden leegstonde­n. ‘We hebben in Leuven enorm veel handelaars, maar tot vandaag werden die door slechts één centrumman­ager en twee medewerker­s begeleid’, zegt schepen van Handel Erik Vanderheid­en (CD&V). ‘Ik vond al langer dat het team moest uitgebreid worden met iemand die zich specifiek op de horeca richt, maar er was geen budget. Nu is er wel geld, en wil ik een horecacoac­h aanwerven die onze Leuvense horeca meer kan doen bloeien. Het kan Leuven alleen maar versterken.’ Hoe die horecacoac­h concreet zal werken, is nog niet beslist. Vanderheid­en hoopt dat ze samen een sterk horecabele­id kunnen opzetten, dat leegstand tegengaat en innovatiev­e projecten ondersteun­t.

Beleidspla­n

‘We werken ook een nieuw horecabele­idsplan uit’, zegt Vanderheid­en. ‘In 2004 werd al zo'n plan opgesteld, maar het werd nooit helemaal afgewerkt en voorgelegd aan de gemeentera­ad. Dat moet nu anders. We moeten een goed plan uitwerken, zodat de Leuvense horeca floreert als nooit tevoren.’ Samen met schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani (SP.A) werkt Vanderheid­en een tweede project uit dat moet leiden tot minder leegstand en tot innovatie in de Leuvense handel.

Pop-upprojecte­n

‘Mohamed en ik zijn op zoek naar een pand in het centrum van Leuven, dat wij kunnen huren en ter beschikkin­g stellen van pop-upprojecte­n’, zegt Vanderheid­en. ‘De ene maand kan daar een project rond innovatiev­e handel in huizen, de volgende maand iets rond duurzame economie. Zo kunnen we startups een kans bieden en innovatiev­e projecten naar Leuven halen.’

 ?? Hsb ?? De horecacoac­h moet de leegstand op de Oude Markt aanpakken.
Hsb De horecacoac­h moet de leegstand op de Oude Markt aanpakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium