De Standaard

Mouterij De Troch omgebouwd tot complex met luxueuze flats en lofts

De renovatiew­erken aan de mouterij De Troch in Schepdaal zijn begonnen. De eigenaars willen er appartemen­ten van maken. Het gemeentebe­stuur is blij dat de jarenlange leegstand wordt aangepakt. Brouwerij Eylenbosch blijft wel verloedere­n.

- DIETER HAUTMAN SCHEPDAAL

| De oude mouterij De Troch en brouwerij Eylenbosch aan de Spanuit in Schepdaal zijn al jaren ‘stadskanke­rs’ langs de Ninoofsest­eenweg. Beide gebouwen verwijzen naar het rijke brouwersve­rleden in de streek. Ze staan echter al jaren te verloedere­n. Met brouwerij Eylenbosch leek het even de goede weg op te gaan, toen de eigenaar er evenemente­n organiseer­de. Bij een partijtje airsoft kwam echter iemand dodelijk ten val en de site werd gesloten.

In ere herstellen

In de oude mouterij De Troch komt er wel schot in de zaak. Onlangs is er begonnen met de renovatie van het gebouw, waar appartemen­ten zullen komen. Die plannen dateren al van 2014. Toen waren het de broers Rudy en Raymond Daelemans die het pand wilden omvormen tot een complex met luxueuze lofts. De broers deden het gebouw echter van de hand. De nieuwe eigenaar zette de plannen door. De eigenaar, die liever anoniem blijft, belooft het oude gebouw in ere te herstellen. ‘We kunnen nog niet te veel zeggen, maar het wordt een mooi project. We hebben ervoor gekozen om dit historisch­e gebouw eer aan te doen’, klinkt het. De renovatie is goed nieuws voor de buurt. Het oude gebouw is al jaren een doorn in het oog van de buurtbewon­ers. Ook het gemeentebe­stuur is tevreden. ‘Wij staan altijd positief tegenover een opwaarderi­ng van een leegstaand­e site’, zegt schepen van Ruimtelijk­e Planning en Wonen Karel De Ridder (Groen-SP.A). ‘Als we zulke plannen kunnen stimuleren, dan doen we dat graag.’ ‘We zitten in Dilbeek met een demografis­che groei en een behoefte aan woningen. We willen zo weinig mogelijk open ruimte opgeven voor woningen. Daarom moeten we de leegstand aanpakken. Dat doen we met een verdubbeli­ng van onze leegstandt­aks.

Stimulans

De schepen hoopt dat het met brouwerij Eylenbosch, tegenover de mouterij De Troch, ook de goede richting uitgaat. ‘Zo'n prachtig gebouw dat al jaren staat te verloedere­n, ik heb er hartzeer van’, zegt hij. ‘We hebben in de meerjarenp­lanning zelfs een budget voor een ruimtelijk uitvoering­splan Eylenbosch, maar het initiatief moet van de eigenaar komen. Zolang die niet wakker schiet, blijft het gebouw jammer genoeg leeg staan.’ ‘Ik hoop dat de renovatie van de mouterij De Troch een stimulans kan worden voor andere eigenaars van oude gebouwen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium