De Standaard

Naast Club zonder goed

ANDERLECHT PAKT PUNT IN GENT NA ERG ZWAKKE WEDSTRIJD

- GENT

Eerlijk: na zo’n match verdiende Anderlecht het niet om alleen op kop te staan. Het duel met Gent was er eentje dat ze vooral niet wilden verliezen en leverde dan ook slecht voetbal op. Bram Nuytinck bracht RSCA nog wel op voorsprong, maar Acheampong zorgde tegen zijn eigen ploeg voor evenwicht met een domme penaltyfou­t. Paars-wit is nu wel coleider, maar bij Club halen ze opgelucht adem.

| We dachten even dat we in Play-off 2 zaten. Geen tempo, geen inspiratie, zelfs geen grinta verdorie...’t Was omdat er zoveel volk op de tribunes zat, dat we zeker wisten dat we ons niet vergist hadden van competitie. Was dit een partij waarin Anderlecht streed om de leiderspla­ats? Om voor het eerst op kop te staan sinds 25 oktober. En was dit een partij waarin AA Gent zich weer in de titeldebat­ten kon mengen? Het was vooral een duel waarin geen van beide teams wilde verliezen.

Boussoufa geblesseer­d

Het was nochtans het ideale moment voor Purple Rain. Een paarse aanvalsreg­en om de eerste ploeg te worden die Play-off 1 begon met 12 op 12 sinds Standard in 2011. Alleen speelde Anderlecht in het fluogeel, terwijl Defour en Tielemans dit keer helemaal niet in de wedstrijd zaten. Okaka was niet de koning van de duels, maar de koning van het buitenspel. Eigenlijk had alleen Dennis Praet soms goeie ideeën, maar Sels haalde zijn knal uit de hoek en Tielemans verkwansel­de de beste aanval die hij opzette. De nummer 10 greep zich na elke actie ook naar het hoofd alsof hij nog last had van zijn lichte hersenschu­dding. Of brak Dennis zijn kop over het kraken van de Gentse code? Want daarvoor voetbalde Anderlecht te behoudend. Ze keken vooral uit naar wie Hein Vanhaezebr­ouck tegenover interimrec­htsback Stéphane Badji zou plaatsen. Hasi had geluk, want Boussoufa was vooraf nog uitgevalle­n en Gent koos voor Milicevic. Badji zag soms wel sterren met alle ballen die naar zijn kant kwamen, maar gelukkig voor hem waren ook de Buffalo’s te onzeker om daarvan te profiteren. Ook zij hadden niet genoeg diepgang, waardoor Proto eigenlijk alleen een parade moest doen bij een goed vluchtscho­t van Saief. Gouden Schoen Sven Kums patrouille­erde vooral voor zijn defensie. Daardoor hadden de Gentenaren het meeste balbezit en Anderlecht wilde maar niet inzien dat hun tegenstand­er ook breekbaar was. Zij zaten het meest in hun hoofd met het feit dat ze dit seizoen op verplaatsi­ng nog maar zes van zestien duels konden winnen. Het werd dus een eerste helft zonder de gebruikeli­jke POI-ingredient­en van dit seizoen: owngoals of spanning. En dat tot opluchting van Club Brugge en RC Genk. RSCA had ook duidelijk last van decompress­ie na de topper tegen blauw-zwart.

Eerst goal Nuytinck

Bovendien hebben de Brusselaar­s in deze nacompetit­ie soms ook wel wat geluk. Gent kwam dan toch was intensieve­r uit de kleedkamer en toen Nielsen voorzette, kopte Milicevic pal op de lat. Club-spits Diaby trof vorige zondag ook het doelhout en daarna scoorde Anderlecht. Zo ging het nu ook en wegens gebrek aan goed voetbal moest het vanuit een corner gebeuren. Al was dat eigenlijk een hoekschop die er geen was, want Foket trapte het leer tegen Tielemans. De bal kwam echter van het vlagje voor doel en in de rebound scoorde Bram Nuytinck zijn eerste competitie­goal van het seizoen. Brambo is back. Maar dan was de dikke chance van Anderlecht ook op. Büttner werd naar de kant gehaald voor Djuricic en Acheampong ging linksback spelen. Daar had Besnik Hasi toch heel snel spijt van, want de Ghanees stond echt te zwemmen op die positie. In de zestien meter ging hij onnodig langs achteren tackelen en ging de bal op de stip. Deze keer geen Kums, maar wel Kenny Saief die de 1-1 tegen de touwen schoot. Van een Purple Rain was er gisteren dus helemaal geen sprake. Laat staan dat er een Prince was.

‘Was dit een partij waarin Anderlecht streed om de leiderspla­ats? Of waarin AA Gent zich weer in de titel-debatten kon mengen? Het was vooral een duel waarin geen van beide teams wilde verliezen’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium