De Standaard

Gilbert past voor LuikBasten­akenLuik

BMC-KOPMAN FOCUST NU OP RONDE VAN ITALIË

- VALERIO PIVA

na zijn accident met een gebroken vinger en zijn matige optredens in de Amstel en de Waalse Pijl sloeg het persberich­t, dat BMC gisteren om 15.07 uur de wereld instuurde, niet in als een bom.

Kan op valpartije­n

Nochtans had dezelfde persdienst in de voormiddag nog een ontmoeting gepland, waarbij Gilbert vandaag de pers te woord zou staan omtrent het tactische plan voor La Doyenne. Een maat voor niets. Het gold voor de hele Ardeense campagne van Phil. ‘Eigenlijk had hij beter de Ardeense wedstrijde­n geannuleer­d’, zegt ploegleide­r Valerio Piva. Maar de Ardennen waren hét objectief van het voorjaar. Hij wilde per se starten. Ook al omdat hij met oog op de Giro nog wat extra wedstrijdk­ilometers kon gebruiken.’ Maar zowel na de Amstel als na de Waalse Pijl als na elke training klonk hetzelfde liedje. Last van de gebroken middelving­er, last van de rug en last van de spieren die door zijn gehavende hand een andere – niet ideale – positie zochten op zijn BMC-rijtuig. ‘Ik moet realistisc­h zijn. In deze omstandigh­eden heb ik niets te zoeken in La Doyenne. Ik kan niet rijden volgens mijn mogelijkhe­den. Het is nutteloos om risico’s te nemen’, aldus Gilbert. Piva rechtvaard­igt de beslissing. ‘Het is zondag koud en het zal regenen. Door de regen is de kans op valpartije­n groot en dan vrezen we bij Phil en zijn mindere stuurvaard­igheid door de vinger het ergste.’ Bovendien kan Gilbert door de gebroken vinger geen handschoen­en dragen. En dan is ook dat miserie bij temperatur­en die schommelen rond het vriespunt.

‘Zijn conditie is uitstekend. Het is die gebroken vinger en de daardoor gecrispeer­de houding op de fiets die hem parten speelt’

 ?? Blg ?? Philippe Gilbert.
Blg Philippe Gilbert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium