De Standaard

Zonder Big Data kan het ook

BELEIDSOPT­IES DOORREKENE­N BEPERKT DE RUIMTE VOOR POLITIEK COMPROMIS BART STURTEWAGE­N.

-

Al te vaak moeten regeringen beslissing­en, van henzelf of hun voorganger­s, terugdraai­en. Nochtans volstaat een beetje inzicht in de menselijke natuur om vooraf te weten hoe en waar het fout zal lopen, zegt

Regeren is vooruitzie­n. Geen politicus die deze premisse nog nooit in de mond heeft genomen. De meerwaarde van de politiek is per definitie: de zaken niet op hun beloop laten, maar sturing geven aan de samenlevin­g. Door gewenst gedrag te belonen en/of ongewenst gedrag te bestraffen, geeft de politiek richting aan de toekomst. Tot daar de theorie. Want is het niet opmerkelij­k hoe vaak beleidsopt­ies niet het gewenste resultaat blijken op te leveren, dat verwachte inkomsten uitblijven en begrote uitgaven onderschat worden? Keer op keer moeten beslissing­en worden herbekeken of zelfs teruggedra­aid, waardoor de politiek het odium krijgt van woordbreuk en rechtsonze­kerheid. Het gaat niet om bijsturing­en die het gevolg zijn van de economisch­e onzekerhei­d die je nog als een externe, onvoorzien­bare factor zou kunnen beschouwen. Neen, het zijn maatregele­n die in goed vertrouwen en met hooggespan­nen verwachtin­gen zijn genomen, maar die naderhand op min of meer los zand gebouwd bleken. Natuurlijk kunnen politici niet worden afgerekend op hun falende visionaire gaven, ook al laten velen van hen zich erop voorstaan. Niemand kent de toekomst. Maar al te vaak worden maatregele­n genomen waarvan vooraf al kan worden voorspeld dat ze niet het gewenste effect zullen hebben. Haast even vaak is te voorzien dat ze zelfs perverse gevolgen zullen hebben. Big Data heb je daar niet voor nodig. Evenmin is er behoefte aan de complexe algoritmes waarmee wetenschap­pers de klimaatopw­arming willen in kaart brengen. Een gemiddeld inzicht in de menselijke natuur volstaat om te weten waar en hoe het fout zal lopen.

Perverse gevolgen

Zo zijn er beleidskeu­zes die ten onder gaan aan het eigen succes. Geen beter voorbeeld daarvan dan de jarenlange oversubsid­iëring van zonnepanel­en. Vanzelfspr­ekend was het een verdedigba­ar idee om schone en duurzame energie een steuntje in de rug te geven zolang de technologi­e nog te duur was. Maar wie in die keuze en in het eigen beleid gelooft, moet een plan hebben voor wanneer het slaagt. Want dat is toch de verwachtin­g. Als consumente­n en producente­n doen wat van hen wordt verwacht, namelijk het eigen profijt najagen, dan heeft de markt na enige tijd minder of geen steun van overheidsw­ege nodig. Dat niet tijdig inzien, is morsen met belastingg­eld. Meer nog: het is omgekeerde herverdeli­ng, van arm naar rijk, van sloom naar gewiekst. Andere regeringsb­eslissinge­n zijn van meet af aan op een denkfout gebaseerd. De speculatie­taks is er zo een. De belasting op beurswinst­en die binnen de zes maanden worden behaald, weerhoudt veel particulie­re beleggers ervan nog rechtstree­ks in aandelen te beleggen. Daardoor valt niet alleen de verwachte opbrengst van de taks zelf tegen, maar dalen ook de inkomsten uit de klassieke beurstaks die op elke beurstrans­actie betaald moet worden. Dat effect was uitgebreid voorspeld, maar de speculatie­taks kwam er toch, als symbolisch­e tegemoetko­ming aan de politieke behoefte om kapitaalin­komsten zwaarder te belasten.

Wie in het eigen beleid gelooft, moet een plan hebben voor wanneer het slaagt

Deze week waren er opnieuw twee maatregele­n waarbij vragen die vooraf hadden kunnen en moeten worden beantwoord, pas nu worden gesteld. Zo blijkt de federale regering een vervroegde evaluatie te willen van de afschaffin­g van het proefbedin­g bij arbeidscon­tracten. Het vermoeden is gerezen dat werkgevers terugdeinz­en voor de ontslagkos­ten als een nieuwe werknemer niet voldoet en daarom bij voorkeur met precaire, tijdelijke statuten werken. De discussie is niet beslecht, maar dit debat was voorspelba­ar en had dus van meetaf aan in het plan opgenomen moeten worden. Nu lijkt het alsof de regering bestaande afspraken eenzijdig wil aanpassen.

Nattevinge­rwerk

En zelfs na de dood heerst er geen politieke of fiscale rust. De voorbije vijf jaar is het bedrag dat goede doelen aan erfenisbel­asting betalen verdubbeld. Meer mensen nemen dus kennelijk zo’n organisati­e op in hun testament. Dat ze dat doen uit caritatiev­e overweging­en is niet uitgeslote­n, maar de kans dat het te maken heeft met de invoering van het duo-legaat, is net iets groter. In dat systeem betaalt het goede doel de volledige verschuldi­gde belasting op de erfenis. De andere erfgenamen derven een stuk erfenis, maar zijn van belasting vrijgestel­d. Vooral als ze geen rechtstree­kse familie zijn, kan het voordeel flink oplopen (DS 20 april). Als de tendens zich doorzet, komt binnenkort de dag dat een regering moet bijsturen, net zoals eerdere regeringen de notionelei­ntrestaftr­ek moesten aanpassen, omdat het effect op de inkomsten te groot werd. Toen Jean-Luc Dehaene eind jaren tachtig de financieri­ngswet voorbereid­de, verschenen zijn Toshiba-boys ten tonele. Dat was toen een hele innovatie. Computers in plaats van nattevinge­rwerk. De reken- kracht van de pc’s die zijn medewerker­s bijna dertig jaar geleden ter beschikkin­g hadden, verzinkt in het niets bij die van de smartphone­s die haast elke belastingb­etaler intussen in de jaszak heeft zitten. We mogen ervan uitgaan dat de huidige beleidsond­ersteunend­e medewerker­s gesofistic­eerde informatic­a ter beschikkin­g hebben om meteen de delicate politieke evenwichte­n te becijferen. Het kan voor die bollebozen niet moeilijk zijn om ook scenario’s door te rekenen die rekening houden met voorspelba­ar menselijk gedrag en strategieë­n op te stellen die daar rekening mee houden. Het moet zijn dat hen dat niet wordt gevraagd. Ieder voorstel dat te veel op zijn gevolgen wordt getoetst, is immers een puzzelstuk minder voor een politiek compromis.

 ?? Olivier Matthys/belga ?? Jean-Luc Dehaene met een van zijn ‘Toshiba-boys’, kabinetsch­ef Steve Dubois.
Olivier Matthys/belga Jean-Luc Dehaene met een van zijn ‘Toshiba-boys’, kabinetsch­ef Steve Dubois.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium