De Standaard

Wie niet luisteren wil, zal voelen

Dat Turks EU-lidmaatsch­ap pas ondenkbaar wordt als het land de doodstraf invoert, illustreer­t voor MIA DOORNAERT hoe Oost-Indisch doof de eurocraten zijn voor de doorsnee-Europeaan.

-

Donald Trump is officieel de Republikei­nse kandidaat voor het presidents­chap van de Verenigde Staten. Bij het begin van de campagne voor de voorverkie­zingen had geen weldenkend mens, toch zeker in Europa, dat voor mogelijk gehouden. Vorige maand hebben de Britten in een referendum voor uittreding uit de Europese Unie gestemd. Dat had ook geen enkele weldenkend­e Europeaan verwacht. De uitleg is dan dat die evenemente­n, en zoveel anders wat fout loopt in onze landen, de schuld is van de populisten. Maar dat is te gemakkelij­k, of het nu over het succes van Trump of Boris Johnson gaat, of om een groeiende anti-Europese sfeer in het algemeen. Je moet je ook durven af te vragen waarom populisten – van rechts én van links – scoren.

Antistemme­n

Laten we dat op Europa betrekken. Je kunt natuurlijk zeggen dat een referendum niet de beste manier is om de volkswil te peilen. Het blijft niettemin een feit dat Europa zijn referendum­s verliest. Op 20 september 1992 haalde het referendum van François Mitterrand over het Verdrag van Maastricht, en dus over de euro, het nog net. Met 51,04 procent, een kleinere meerderhei­d dan de Brexit. En dan had de Franse president nog in een ultieme tvtoespraa­k zijn volle gewicht in de schaal moeten gooien. Frankrijk, en een ander stichtend land van de Unie, Nederland, stemden in 2005 evenwel tegen de ‘Europese grondwet’. De Nederlande­rs zegden massaal neen, met 61,5 procent (opkomst 63,5 procent). De Fransen stemden tegen met 54,87 procent (opkomst 69,74 procent). Je kunt zeggen dat een tekst als die Europese ‘grondwet’ niet met een ‘ja’ of ‘neen’ te beantwoord­en valt. Je kunt zeggen dat de kiezers nonchalant te werk gingen omdat hun regeringen hun lot niet aan het referendum verbonden hadden. Maar dat laatste werkt ook in de omgekeerde richting. Die regeringen toon-

Je moet je ook durven af te vragen waarom populisten scoren

den met die vrijblijve­ndheid ook geen overweldig­end respect voor Europa. Hoe dan ook, de diepe reden voor die antistemme­n was het gevoel dat het eigen land zijn stem, zijn invloed en zijn eigenheid aan het verliezen was in de brij van de uitgebreid­e unie. Een gevoel dat omgekeerd uitgedrukt werd door Brexit-stemmers: ‘We hebben ons land terug’.

Geen draagvlak

Er groeit overal een gevoel dat de Unie te ver af staat van de bevolkinge­n en dat haar bureaucrat­en zich te veel met hun dagelijkse leven bemoeien door veel te veel regelgevin­g te produceren. Charles de Gaulle, die overtuigd was van een Europese culturele verbondenh­eid, waarschuwd­e er al voor in zijn Mémoires d’espoir. ‘Een arbitraire centralise­ring roept altijd de terugslag op van een verhevigd nationalis­me.’ Het is beladen geworden om over identiteit te spreken, maar je kunt naties en volkeren niet uitvlakken. Europa is geen abstractie, de Unie bestaat uit volkeren met een eigen, lange geschieden­is en dus ja, met een verschille­nde identiteit. Federica Mogherini gaf deze week nog zo’n blijk van de doofheid. De ‘minister van Buitenland­se Zaken’ van de EU waarschuwd­e president Tayyip Erdogan dat Turkije, als het de doodstraf herinvoert, ‘geen lid van de Unie kan worden’. Dat zei ze nota bene terwijl naast haar de Amerikaans­e minister John Kerry stond, in wiens land de doodstraf nog altijd uitgevoerd wordt. Wel, mevrouw Mogherini, of het nu met of zonder de doodstraf is, er bestaat in de landen van de Unie absoluut geen draagvlak voor een Turks lidmaatsch­ap. Uw verklaring, die aangeeft dat dit wel nog op de Europese agenda staat, toont hoe stratosfer­isch ver Europa van de Europeanen van vlees en bloed af staat. Om dat te weten is er geen referendum nodig. Het volstaat eens naar de Europeanen te luisteren.

 ??  ?? Mia Doornaert Onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en en columniste van deze krant
Mia Doornaert Onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en en columniste van deze krant

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium