De Standaard

Daarom blijven fregatvoge­ls dus zo lang in de lucht

Hoe doe je dat, maandenlan­g onafgebrok­en in de lucht blijven? Door de lucht het werk te laten doen.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN

Een zeevogel die geen waterafsto­tend verenpak heeft, gewoon is het niet. Maar de grote fregatvoge­l

(Fregata minor) overleeft al duizenden jaren op die manier. Hij mijdt noodgedwon­gen het water, ook al vliegt hij bijna uitsluiten­d boven zee. Vliegen doet hij dan ook als de beste. Met een spanwijdte van meer dan twee meter, en toch maar een gewicht van anderhalve kilogram, is hij gebouwd als een zweefvlieg­tuig. Maar dan nog moet je het toch maar doen. Geen bioloog die het snapte. Om het geheim van de fregatvoge­l te achterhale­n, voorzagen Henri Weimerskir­ch en een groep collega’s dozijnen grote fregatvoge­ls van een zendertje op zonne-ener-

gie, zo melden ze in Science. Daarmee maten ze hartslag, vleugelsla­gritme, versnellin­g, hoogte en gps-coördinate­n. Die koppelden ze dan weer aan weer- en windkaarte­n. Niet alleen bleven de vogels boven water, ze legden iedere dag ook nog eens gemiddeld 410 kilometer af, concludere­n de onderzoeke­rs. Jonge vogels vlogen zelfs nog verder dan oude, en zonder ervaren gezelschap. Wat doet vermoeden dat hun vluchtpatr­onen in hun genen zitten, zonder dat ze veel moeten leren. Met hun vleugels slaan deden de vogels bijna niet. Wat betekent dat ze hun vaart moeten halen uit windsnelhe­id en -richting. Daarvoor offeren ze met plezier een constante vlieghoogt­e op; je vindt hen zowel op dertig als tweedui- zend meter. Zoals een zeilboot niet vooruit komt door met zijn zeilen te flapperen, maar door de wind er onder de juiste hoek te laten langsstrij­ken, zo zoeken ook fregatvoge­ls luchtstrom­ingen uit de best mogelijke hoek.

55.000 kilometer vliegen

Alleen tijdens de energie-intensieve momenten dat ze jacht maken op voedsel, komen ze beneden de dertig meter, in de meer verstoorde lucht boven de golven, en slaan ze met hun vleugels, om een vis uit het wateropper­vlak te kunnen plukken. Een van de vogels legde 55.000 kilometer af in een half jaar, waarbij hij in totaal slechts vier dagen rust nam op eilandjes. Een andere vloog 48 dagen continu. Zeer geliefd bij de fregatvoge­ls zijn de spiraalvor­mig opstijgend­e winden onder (en in) een cumuluswol­k, waarmee ze moeiteloos omhoog kunnen liften tot wel 1,6 kilometer hoog, met stijgsnelh­eden van vier-vijf meter per seconde. Dan volgt een trage afdaling in glijvlucht, tot onder de volgende wolk, of tot in de volgende stijgwind. Die mogen gerust zestig kilometer verderop liggen, zo traag gaat de afdaling. De vraag is wel hoe lang de fregatvoge­ls nog lang gaan kunnen vliegen, want de klimaatopw­arming zorgt voor stijgende temperatur­en aan het zee-oppervlak, met dalende planktonpr­oductie tot gevolg, zodat hun huidige foerageerg­ebied wel eens zou kunnen veranderen in een ecologisch­e woestijn. Het is ook allesbehal­ve zeker of de passaatwin­den gaan blijven waaien zoals ze vandaag doen, waarschuwt een begeleiden­d artikel in hetzelfde nummer van Science.

 ?? Rr ?? De vogels slaan bijna niet met hun vleugels.
Rr De vogels slaan bijna niet met hun vleugels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium