De Standaard

Succesje voor poolreizig­er Alain Hubert

-

Poolreizig­er Alain Hubert heeft in de eindeloze reeks gerechteli­jke procedures voor de Raad van State, een kleine overwinnin­g behaald.

BRUSSEL | De overheidso­pdracht voor de campagne de volgende vier jaar op de poolbasis Prinses Elisabeth is geschorst. De Internatio­nale Poolsticht­ing van Alain Hubert betwistte dat de overheid die de beslissing heeft genomen, bevoegd was. De Raad van State zegt dat op grond van het administra­tief dossier van Wetenschap­sbeleid ‘onmogelijk na te gaan is wie de beslissing heeft genomen’. Het botert al lang niet meer tussen poolreizig­er Hubert en de bevoegde staatssecr­etaris Elke Sleurs (N-VA). De Internatio­nale Poolsticht­ing van Hubert leidde de poolbasis tussen 2009 en 2015. Dat jaar legde Sleurs in een KB vast dat de stichting van Hubert en andere privépartn­ers niet meer in het bestuursor­gaan van de basis mochten zitten. Later beschuldig­de de staatssecr­etaris Hubert ervan materiaal uit de basis gestolen te hebben. Het conflict heeft geleid tot een dozijn procedures voor de rechtbank en de Raad van State. Op 5 september buigt de Raad van State zich over de beroepen tot vernietigi­ng van het KB van Sleurs. De eerste auditeur van de Raad van State geeft Hubert alvast gelijk.

BRUSSEL | De correction­ele rechtbank in Oudenaarde heeft een man van Oostenrijk­se origine vrijgespro­ken van dronken rijden. Nochtans had hij enkele tripels te veel op toen hij met zijn motor tegen een verkeersbo­rd knalde op een rondpunt. Hij liep daarbij een bekkenbreu­k op. In het ziekenhuis legde de veertiger een ademanalys­e af. Hij blies een resultaat waarover weinig discussie kon bestaan: ver boven zijn theewater. De rechtbank in eerste aanleg veroordeel­de de motard tot een geldboete, maar daarmee was de kous niet af. ‘Mijn cliënt had op het moment van de ademanalys­e veel pijn en kreeg pijnstille­rs toegediend. Hij was in de war, kon zich het ongeval niet goed herinneren en spreekt bovendien maar gebrekkig Nederlands’, zei zijn advocaat, Herman Van Maldeghem. In die toestand lieten twee agenten hem papieren onderteken­en waarin hij verklaarde zijn twee ademanalys­e niet te benutten en geen gebruik te maken van de tegenexper­tise, de bloedproef. ‘Hij wist niet wat erin stond’, aldus Van Maldeghem. Die redenering wordt nu gevolgd door de rechter in hoger beroep. Met de positieve ademtest mag geen rekening gehouden worden. ‘Dit kan een belangrijk precedent zijn’, zegt Van Maldeghem. ‘De politie moet er beter op toezien dat de rechten van de verdedigin­g niet geschonden worden.’ Ook Kathleen Stinckens, woordvoerd­er van de politierec­hters, vindt het een ‘verrassend vonnis’, maar benadrukt dat het hier om een individuee­l geval gaat. ‘Dat zou aanleiding kunnen geven tot meer gebruik van een bloedproef om alcohol te detecteren in plaats van een ademanalys­e in bepaalde omstandigh­eden, maar ik spreek hier wel in voorwaarde­lijke wijze.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium