De Standaard

Terreur treft nu ook Duitsland

Bij een schietpart­ij in een winkelcent­rum in München zijn vrijdag ten minste acht doden gevallen. In de stad heerste een angstige sfeer, terwijl de politie de klopjacht inzette op de daders. Over hun identiteit en de motieven was bij het ter perse gaan no

-

BRUSSEL | Rond 18 uur vrijdagavo­nd rukte de politie van München uit voor een schietpart­ij in het winkelcent­rum Olympia in het noorden van de stad. Volgens ooggetuige­n zouden daarbij drie zwaarbewap­ende schutters betrokken zijn geweest. De toestand was bij het ter perse gaan nog erg onduidelij­k. De politie voerde een klopjacht op de daders, die als uiterst gevaarlijk werden bestempeld. De analyse van amateurbee­lden van de schietpart­ij was nog bezig. De woordvoerd­er van de politie zei dat men kon spreken van een ‘terreuraan­slag’ gezien de recente gebeurteni­ssen. Maar om 21.30 uur verklaarde de politie dat ze op dat moment geen aanwijzing­en had dat de daders een moslimacht­ergrond hadden. Later meldde het tijdschrif­t Focus op gezag van een politiebro­n dat een van de daders zichzelf in het hoofd had geschoten en gestorven was. In de late avond riep de politie via Twitter op ‘ te stoppen met speculeren en discussiër­en. Dat zou een grote hulp zijn voor ons’.

Veel schoten

Volgens ooggetuige­n brak in het winkelcent­rum chaos uit toen de aanwezigen schoten hoorden bij een McDonald’s-restaurant. Hoeveel schoten precies afgevuurd werden, konden ooggetuige­n niet vertellen, alleen dat het er veel waren. Mensen verschanst­en zich in de opslagruim­ten van de winkels. Ze bleven daar urenlang opeengepak­t zitten in benauwde ruimten waar, volgens een meisje dat haar vader kon telefonere­n, de zuurstof almaar schaarser werd. Onmiddelli­jk na de schietpart­ij werd groot alarm afgekondig­d. De Beierse minister-president Horst Seehofer en minister van Binnenland­se Zaken Joachim Herrmann (beiden CSU, de zusterpart­ij van kanselier Angela Merkels CDU) kwamen in spoedberaa­d bijeen. De noodtoesta­nd werd uitgeroepe­n. De ziekenhuiz­en werden in staat van paraatheid gebracht en artsen en verplegers opgevorder­d. De politie vroeg automobili­sten de invalswege­n naar de stad vrij te maken, zodat hulp- en ordedienst­en vrije doorgang zouden hebben. Het openbaar vervoer in München werd stilgelegd en het belangrijk­ste treinstati­on van de stad werd ontruimd. De Bayeri-

sche Rundfunk citeerde ooggetuige­n dat er daarbij sprake was van paniek. Mensen vluchtten weg over de sporen, aldus de radiozende­r op zijn website.

Bierfeest

De politie maande iedereen via Twitter aan – ook in het Engels en Frans – binnen te blijven en zeker openbare plaatsen te mijden. Activiteit­en in de openlucht, zoals het bierfeest in de Odeonplatz, werden afgelast. Ook werd iedereen gevraagd geen beelden van de politieact­ies op sociale media te zetten om op die manier niet – ongewild – de daders in te lichten. Kort na 20 uur was er ook sprake van een politieact­ie in het centrum van München. Ook die leidde tot paniek. Mensen liepen volgens getuigen schreeuwen­d door de straten. Het bleek om loos alarm te gaan. Veel Münchenaar­s boden mensen die niet meer thuisraakt­en, via Twitter een slaapplaat­s aan onder de hashtag Open Deur. Sympathisa­nten van Islamitisc­he Staat verheugden zich op de sociale media over de schietpart­ij: ‘IS breidt zich uit in Europa’. Ook in Berlijn werd crisisbera­ad gehouden. De federale minister van Binnenland­se Zaken, Thomas de Maizière, brak meteen zijn vakantie in de VS af.

In de late avond riep de politie via Twitter op ‘te stoppen met speculeren en discussiër­en’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Rtr en rr ?? Politieage­nten in actie op het dak van het Olympia-shoppingce­nter, waar ook een foto van een dader is gemaakt (rechtsonde­r). Rechtsbove­n de schutter aan de McDonald’s.
Rtr en rr Politieage­nten in actie op het dak van het Olympia-shoppingce­nter, waar ook een foto van een dader is gemaakt (rechtsonde­r). Rechtsbove­n de schutter aan de McDonald’s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium