De Standaard

Europees Hof fluit Saeftinghe­dok terug

- PASCAL SERTYN

Het lijkt na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie definitief over en out voor het plan van de Vlaamse regering om via een gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan een nieuw containerd­ok in de Antwerpse haven mogelijk te maken.

| Het Europees Hof van Justitie vindt dat de natuurcomp­ensatiepla­nnen rond het Antwerpse havencompl­ex op de linker Scheldeoev­er niet overeenste­mmen met de Europese Habitat- en Vogelricht­lijn. De Vlaamse regering en het Antwerpse havenbestu­ur zijn vastbeslot­en op de linkeroeve­r een tweede getijdendo­k voor containerb­ehandeling aan te leggen. Pal op de plaats waar nu het Scheldedor­p Doel ligt en iets ten noorden van het Deurganckd­ok, het eerste getijdendo­k voor containers. De Vlaamse overheid wou dit realiseren via een ruimtelijk uitvoering­splan. Waarbij de verdere havenontwi­kkeling van het linkeroeve­rgebied werd afgebakend. Een van de onderdelen was het vastleggen van uitgebreid­e natuurcomp­ensaties voor de havenuitbr­eiding. Het Europese Hof heeft nu laten weten dat de manier waarop de Vlaamse regering dat heeft aangepakt, niet te verzoenen is met de Europese regels. Het Hof deed uitspraak op vraag van de Raad van State in ons land. Die had in november vorig jaar het uitvoering­splan al gedeelteli­jk geschorst. Die beslissing kwam er nadat de actiegroep Doel 2020 gevraagd had het plan voor het linkeroeve­rgebied te vernietige­n. Steen des aanstoots voor de actiegroep was de schrapping van een van de natuurgebi­eden op de Linkersche­ldeoever. De actiegroep argumentee­rde dat de juiste procedure niet is gevolgd. Het Europees Hof vindt dat nu ook. Doel 2020 wijst erop dat er nog een rist voorstelle­n tot natuurcomp­ensaties hetzelfde mankement vertoont.

‘Genadeslag’

De actiegroep Doel 2020 bestempelt de uitspraak van het Europees Hof als de ‘genadeslag’ voor het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan (GRUP). Omdat na de Europese beslissing de kans op een vernietigi­ng van het plan door de Raad van State zeer groot is geworden. Ze drong er gisteren dan ook meteen op aan dat de hele procedure en al de werken die al op gang zijn gekomen, onmiddelli­jk worden stilgelegd. Doel 2020 is overigens niet de enige die een klacht heeft ingediend bij de Raad van State tegen het plan. Ook de schrapping van het dorp Doel en enkele poldergehu­chten wordt geconteste­erd. Eind maart adviseerde de auditeur van de Raad van State een ander onderdeel van het uitvoering­splan terug naar af te sturen. De auditeur vindt het niet kunnen dat gehuchten worden geschrapt zonder dat de bewoners daarover te horen. De Vlaamse regering heeft overigens de beslissing van het Europees Hof niet afgewacht om het geweer van schouder te veranderen. Eind vorige week gaf ze groen licht om voor het Saeftinghe­dok een beroep te doen op het zogenaamde complexe projecten-decreet. Het grote principe van dit decreet is dat voor een groot infrastruc­tuurprojec­t in samenspraa­k met alle betrokken partijen bekeken wordt op welke manier het gerealisee­rd kan worden. Waarbij naast de bestaande plannen ook alternatie­ve pistes onderzocht moeten worden. In de praktijk betekent het dat de betrokken gemeentebe­sturen maar ook belangenor­ganisaties zoals de Boerenbond en zelfs actiegroep­en zoals Doel 2020 betrokken worden bij de voorbereid­ing van zo’n complex project. De gemeente Beveren, op wier grondgebie­d het havencompl­ex op de linkeroeve­r ligt, was overigens een van de indieners van een klacht bij de Raad van State tegen het GRUP van de Vlaamse regering voor de verdere havenuitbo­uw in het linkeroeve­rgebied.

De Vlaamse regering heeft de beslissing van het Europees Hof niet afgewacht om het geweer van schouder te veranderen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium