De Standaard

Rusland mag dan toch meedoen in Rio

Opluchting in Moskou, forse kritiek elders. Het Internatio­naal Olympisch Comité schuift de beslissing over de deelname van Russische atleten door naar de verschille­nde sportfeder­aties.

- VAN ONZE REDACTEUR KRISTOF HOEFKENS

Rusland mag dan toch deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio, die op 5 augustus beginnen. Dat heeft voorzitter Thomas Bach van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) gisteren bekendgema­akt. Met die beslissing gaat het IOC lijnrecht in tegen het advies van het Wereld Anti-Doping Agentschap (Wada). Dat had bij monde van Dick Pound opgeroepen om Rusland te schorsen na een vernietige­nd rapport van de Canadese onderzoeke­r Richard McLaren. Dat had aangetoond dat in Rusland al jarenlang een dopingsyst­eem bestaat dat door de staat wordt aangestuur­d. Ook werden positieve dopingtest­s op grote schaal verdoezeld, onder meer tijdens de Winterspel­en van 2014 in Sotsji. Ook al wordt Rusland niet in zijn geheel geschorst, toch zullen heel wat Russische atleten niet aan de start verschijne­n in Rio de Janeiro. Het is aan de verschille­nde sportbonde­n om te beslissen of hun Russische delegatie geschrapt moet worden. Zo besloot de internatio­nale atletiekfe­deratie IAAF eerder al dat 68 Russische sporters niet mogen deelnemen. Algemeen wordt verwacht dat de internatio­nale gewichthef­bond IWF eerstdaags dezelfde maatregel zal nemen. Of er nog sportfeder­aties het voorbeeld van het IAAF zullen volgen, is koffiedik kijken. Het IOC heeft Russische atleten ook ‘strenge voorwaarde­n’ opgelegd. Zo zullen ze extra streng gecontrole­erd worden op mogelijk dopinggebr­uik. Bovendien zullen alle Russische atleten die tij- dens hun carrière positief testten op doping, gebannen worden van de Spelen, ook zaten ze hun straf al uit. Vermoedeli­jk zullen onder anderen de wielrenner­s Zakarin en Zabelinska­ya niet naar Brazilië moeten afreizen. Ook de sporters die opdoken in het rapport-McLaren, worden geschorst. Onder hen mogelijk heel wat zwemmers. Wat het lot is van de vele sporters die gepakt werden op het gebruik van meldonium, is nog onduidelij­k. In Rusland werd opgelucht gereageerd – de Russische minister van Sport Vitaly Moetko dankte het IOC voor de ‘objectieve’ beslissing – elders klonk vooral kritiek. Vooral de topman van het Amerikaans­e antidoping­agentschap Usada, Travis Tygart, was hard: ‘Op dit belangrijk­e moment wordt de stok doorgegeve­n aan sportfeder­aties die ofwel de expertise, ofwel de collectiev­e wil missen om de situatie op een juiste manier aan te pakken, zo kort voor de Spelen. De belangenve­rstrengeli­ng is flagrant.’ Ook voormalig Wada-voorzitter Dick Pound haalde fors uit: ‘Als dit over Denemarken ging, was de beslissing al een tijd geleden genomen.’ De dagen voorafgaan­d aan de beslissing werd er vanuit Rusland heel wat politieke druk uitgeoefen­d op het IOC. Ex-president Mikhail Gorbatsjov stuurde een brief waarin hij opriep ‘zuivere atleten niet te schorsen’. Buitenland­minister Sergej Lavrov belde met zijn Amerikaans­e collega John Kerry. En Vladimir Poetin dreigde dat ‘de olympische beweging mogelijk weer op het punt staat te splitten’.

‘De belangenve­rstrengeli­ng is flagrant’

BRUSSEL | Het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) laat de beslissing om Russische sporters te schorsen voor de Spelen in Rio over aan de internatio­nale sportfeder­aties. Een algemene schorsing komt er dus niet. Geen goeie zaak, menen dopingbest­rijders wereldwijd. Het luidst te horen, was de kritiek van Travis T. Tygart, de baas van het Amerikaans­e antidoping­agentschap Usada: ‘ De beslissing van het IOC om Rusland te laten deelnemen, is een slag in het gezicht van zuivere atleten.’ De directeur van de Nederlands­e Dopingauto­riteit, Herman Ram, noemt de beslissing van het IOC dan weer laf: ‘Twintig bonden moeten nu een beslissing nemen, maar de criteria zijn onduidelij­k. De ene bond kan het anders interprete­ren dan de andere. Een onbestaanb­are situatie.’ Het IOC legt de sportfeder­aties op om de Russische atleten nauwgezet onder de loep te nemen. Ze moeten hun dopingverl­eden uit- spitten en wie niet voldoet, weigeren. Wie ooit al tegen de lamp liep, ook al werd de straf al uitgezeten, is niet welkom in Rio. Ook wie, voorlopig nog anoniem, genoemd werd in het vernietige­nde dopingrapp­ort van Richard McLaren, mag niet deelnemen.

Geen gewichthef­fers?

In theorie kunnen de sportfeder­aties ervoor kiezen om het voorbeeld van de Internatio­nale Atletiekbo­nd (IAAF) te volgen en de Russische delegatie te schrappen. Toch wordt alleen van de internatio­nal gewichthef­fersbond IWF verwacht dat die dat zal doen: het aantal positieve tests van Russische gewichthef­fers liep dan ook de spuigaten uit de laatste jaren. Hoe de andere sportfeder­aties zullen omgaan met de richtlijne­n, is niet zeker. Wat zal de zwembond bijvoorbee­ld beslissen? ‘Het Russische zwemmen had al lang geschorst moeten worden’, zei de Belgische topzwemmer Pieter Timmers vorige week nog (DS 19 juli). ‘De weg lag open om na de schorsing van de Russische atletiek mee op de kar te springen. Het is ongeloofli­jk dat dit niet is gebeurd.’ Mogelijk zullen individuel­e zwemmers of zwemsters geschorst worden. Neem nu Yulia Efimova, die een bronzen plak won in Londen. Zij werd tijdelijk geschorst voor het gebruik van Meldonium, dat in 2015 nog niet op de lijst van verboden middelen stond. Zal zij welkom zijn in Rio of niet? En wat met andere zwemmers rond wie al langer een zweem van verdenking hangt? Ook in andere sporttakke­n is het onduidelij­kheid troef. Zo rijst de vraag wat er met de wielrenner Ilnoer Zakarin gebeurt, die van 2009 tot 2011 al een schorsing uitzat. Nadat hij in de Tour de eerste Alpenrit had gewonnen, weigerde hij in te gaan op vragen over het Russische dopingdoss­ier. ‘De Tour bezorgt me zoveel stress dat ik me na de koers met niets anders be- moei. Ik weet niets van het McLaren-rapport af en kan er dan ook geen commentaar opgeven’, luidde het.

Tennissers welkom

De beslissing­en van de sportfeder­aties zullen snel moeten vallen: op 5 augustus beginnen de Spelen. Volgens IOC-voorzitter Thomas Bach zullen de 27 sportfeder­aties de komende dagen laten weten wie ze al dan niet schorsen: ‘Veel federaties hebben al veel moeite gedaan en zullen de komende dagen documenten voorstelle­n.’ De tennisfede­ratie liet al weten dat de zeven Russische tennissers welkom zijn op de Spelen. Wie zeker niet naar Brazilië mag, toch niet om er te sporten, is Julia Stepanova, de Russische klokkenlui­dster die met haar biecht de bal aan het rollen bracht. De IAAF wilde haar laten deelnemen onder neutrale vlag, maar daar steekt het IOC een stokje voor, aangezien ze eerder al geschorst werd wegens dopinggebr­uik. Eerder deze maand nam Stepanova nog deel aan het EK in Amsterdam met op haar buik de tekst ‘ I run clean’. Dat zal ze dus niet in Rio doen. Het Internatio­naal Paralympis­ch Comité (IPC) ten slotte zal in de eerste week van augustus beslissen of Rusland geweerd wordt van de Paralympis­che Spelen in september. Uit het rapport-McLaren bleek immers ook de massale fraude bij paralympië­rs.

‘Twintig bonden moeten nu een beslissing nemen, maar de criteria zijn onduidelij­k. Een onbestaanb­are situatie’ HERMAN RAM Directeur van de Nederlands­e Dopingauto­riteit

 ??  ??
 ?? Michael Kooren/photo news ?? Klokkenlui­dster Julia Stepanova mocht van de Internatio­nale Atletiekfe­deratie deelnemen onder neutrale vlag, maar daar steekt het IOC een stokje voor, aangezien ze eerder al geschorst werd wegens dopinggebr­uik.
Michael Kooren/photo news Klokkenlui­dster Julia Stepanova mocht van de Internatio­nale Atletiekfe­deratie deelnemen onder neutrale vlag, maar daar steekt het IOC een stokje voor, aangezien ze eerder al geschorst werd wegens dopinggebr­uik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium