De Standaard

München redt het. Of toch niet?

Wir schaffen das, zei kanselier Angela Merkel een jaar geleden. Veel Duitsers zijn daar niet meer zo zeker van. Terwijl München nog aan het bekomen is van de schietpart­ij van vrijdagavo­nd, vielen in Reutlingen alweer een dode en gewonden.

- VAN ONZE REDACTRICE IN DUITSLAND EVITA NEEFS

| ‘ Het is hier nooit abnormaal geweest. Er heerste nooit paniek’, antwoordt de taxichauff­eur op de vraag of München daags na de dramatisch­e schietpart­ij in een winkelcent­rum zijn normale draai heeft weergevond­en. Vrijdagavo­nd was de stad in lockdown gegaan. De politie vroeg iedereen binnen te blijven terwijl ze jacht maakte op ‘drie zwaar bewapende daders’. Het centraal station werd ontruimd, met chaotische taferelen tot gevolg. Overal meenden angstige mensen schoten te horen. Het duurde tot diep in de nacht voor de ware toedracht duidelijk werd: een jongeman met psychische problemen schoot wild in het rond en pleegde daarna zelfmoord. Via de achteruitk­ijkspiegel werpt de taxichauff­eur me een strenge blik toe: ‘In elke grote stad gebeurt er wel eens een moord.’ Zijn de Münchenaar­s echt zo gestaald? Bij de aanblik van het zwarte doek rond de McDonald’s waar negen mensen werden doodgescho­ten vanop het dak van het tegenoverl­iggende Olympia-Einkaufsze­ntrum, kan je onmogelijk anders dan een traan wegpinken. Het was er gisterocht­end een komen en gaan van mensen met bloemen en kaarsen. Sommigen prevelden een gebed. Alleen het tiental buitenland­se cameraploe­gen dat er nog steeds continu live verslaggev­ing deed, verstoorde de ingetogen stilte. Het winkelcent­rum, in het noordweste­n van de stad, bleef zaterdag uitzonderl­ijk gesloten en ook gisteren waren de straten in de buurt nog afgesloten. Ieder heeft zo zijn eigen reden om te komen. Een vrouw legt een grote ruiker neer omdat ‘haar dochter werkt in een jeugdcentr­um waar vrienden van de slachtoffe­rs kwamen’. Bij de boodschapp­en zijn er verdrietig­e – ‘We zullen jullie missen’ – en vertwijfel­de – ‘Waarom?’ – en ook een enkele heel harde, die de verantwoor­delijkheid legt bij ‘politici en journalist­en die de haat tegen de mensheid aanwakkere­n’.

Biergarten

Maar elders was de stad dit weekeinde inderdaad weer haar zomerse zelf, al bleef een aantal festivals afgelast uit eerbied voor de slachtoffe­rs. Het winkelcent­rum ligt dan ook een eind van het stadscentr­um. Het is een wijk van sociale appartemen­tsblokken, vlak bij het Olympisch Stadion waar de Palestijns­e Zwarte September tijdens de Spelen van 1972 elf Israëlisch­e atleten vermoordde. In de Königliche­r Hirschgart­en, een van Münchens grootste biergarten­s, speelde het Oberbayern-orkestje gistermidd­ag uit volle borst. De Münchenaar­s hebben nog niet beslecht of het werkelijk een verschil maakt of de dader een ziekelijke jongeman was of een jihadist. En wellicht raken ze het er ook nooit over eens. ‘Een jaar na de massale instroom van vluchtelin­gen is de opinie in de stad volledig gepolarise­erd’, zegt Ina, terwijl ze bier en pretzels bestelt. ‘Een genuanceer­d debat over het vluchtelin­genproblee­m is niet meer mogelijk. Alles is zwart of wit. En dat is nieuw.’ Ze merkte hoe opgelucht haar kennissen waren dat de schutter geen moslimextr­emist was. Het zou de angst voor het Okto- berfest, waarvoor de voorbereid­ingen al volop bezig zijn, nog hebben vergroot. Vrijdagavo­nd werd gezien als een algemene repetitie voor het jaarlijkse bierfestij­n wanneer de stad vol dronken toeristen loopt. Alle noodplanne­n werden getest, zelfs die van de lokale media. Rita Eckart, die als therapeute voor een internatio­nale hulporgani­satie werkt, is het helemaal met haar eens. ‘Een terroristi­sche aanslag zou de spanning met de vluchtelin­gen heb- ben aangewakke­rd.’ Zelfs Münchenaar­s van buitenland­se origine zijn het er niet over eens of het leven voor hen moeilijker zal worden. De Pakistaans-Duitse journalist­e Fatema Mian merkt plots veel meer blijken van racisme. ‘Mensen gooien alles op een hoop’, klaagt ze. ‘Ze maken geen onderschei­d tussen deze schietpart­ij en islamistis­che terreur.’ Ze zucht diep als in de vooravond het nieuws over een nieuwe steekparti­j bekend wordt.

‘Een genuanceer­d debat over het vluchtelin­genproblee­m is niet meer mogelijk. Alles is zwart of wit. En dat is nieuw’

‘Gezinnen met kinderen worden aanvaard, maar met de grote aantallen alleenstaa­nde jongemanne­n hebben veel mensen problemen.

Volgens de politie hakte een 21-jarige Syrische asielzoeke­r in Reutlingen een vrouw dood met een machete. ‘Olie op het vuur’, vreest Mian. Maar een Ethiopiër die al ruim twintig jaar in de stad woont en met zijn hele familie naar het Olympia-winkelcent­rum was gekomen om eer te betonen aan de slachtoffe­rs, voelt geen verschil. ‘Dat was ook niet het geval na de massale vluchtelin­geninstroo­m vorig jaar.’

Over een maand is het precies een jaar geleden dat Merkel haar landgenote­n verzekerde: ‘Wir schaffen das!’. Ina heeft haar stad in die periode zien veranderen. München is weliswaar geen kosmopolit­ische metropool, maar Arabische vrouwen in nikab zijn er geen vreemd zicht in het straatbeel­d. Rijke inwoners uit de emiraten komen naar de Beierse hoofdstad voor medische behandelin­gen. ‘Daar hebben de Münchenaar­s geen probleem mee, vanwege het geld. En omdat ze terug vertrekken. Maar asielzoeke­rs, dat is anders. Gezinnen met kinderen worden aanvaard, maar met de grote aantallen alleenstaa­nde jongemanne­n hebben veel mensen problemen.’ Oudejaarsn­acht in Keulen, toen veel vrouwen werden lastiggeva­llen, was volgens haar een echt keerpunt. En dan kwam een week geleden de steekparti­j op de trein in het Beierse Würzburg door een alleenstaa­nde minderjari­ge asielzoeke­r. ‘Veel Duitsers denken dat vluchtelin­gen een voorkeursb­ehandeling krijgen bij de toewijzing van sociale woningen en uitkeringe­n. En inmiddels wordt rechts maar sterker en sterker. Vandaag vinden veel Duitsers dat die Willkommen­skultur op zijn minst naïef was. Ze hebben het gevoel dat we het helemaal niet rooien.’ ‘De meeste Duitsers zijn fier dat we zo veel vluchtelin­gen opvangen’, werpt Rita Eckart tegen. ‘Natuurlijk is het moeilijk. Maar het is onze morele plicht deze mensen te helpen. We weten misschien nog niet goed hoe, maar we moeten het gewoonweg redden. En de Duitsers beseffen dat.’ Er zal nog veel bier vloeien in de Hirschgart­en eer deze discussie beslecht is.

 ??  ??
 ?? Sebastian Widmann/ap ?? Naim Zabergja, een politieman van Kosovaarse afkomst, toont een foto van zijn vermoorde zoon Dijamant (21).
Sebastian Widmann/ap Naim Zabergja, een politieman van Kosovaarse afkomst, toont een foto van zijn vermoorde zoon Dijamant (21).
 ?? Christof Stache/afp ?? Mensen bidden bij de plaats waar vrijdagavo­nd negen mensen doodgescho­ten werden.
Christof Stache/afp Mensen bidden bij de plaats waar vrijdagavo­nd negen mensen doodgescho­ten werden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium