De Standaard

Waalse zorgverzek­ering genereuzer dan Vlaamse

WALLONIË START MET EIGEN VERSIE MIDDEN 2017 De Waalse regering start met een eigen zorgverzek­ering, waarvan de uitkeringe­n 300 euro per maand bedragen, meer dan het dubbele van de 130 euro die de Vlaamse zorgverzek­ering betaalt.

- (wwi)

BRUSSEL | De Waalse regering volgt na vijftien jaar het Vlaamse voorbeeld, dat ze jarenlang heeft bestreden. Toen de Vlaamse regering in 2001 de zorgverzek­ering invoerde, trokken het Waals Gewest en de Franse gemeenscha­psregering naar het Grondwette­lijk Hof en de Raad van State om het initiatief tegen te houden. Tegelijk probeerden de Franstalig­en een zorgverzek­ering op federaal niveau uit te bouwen. Maar uiteindeli­jk liep het verzet op niets uit, hooguit moest de Vlaamse regering de zorgverzek­ering op enkele punten aanpassen, onder meer aan de Europese regelgevin­g. En nu gaat de Waalse regering zelf van start met een eigen systeem. Ook de Brusselse regering heeft daar plannen voor.

Vergrijzin­g

De Waalse zorgverzek­ering zal zelfs een stuk genereuzer zijn dan de Vlaamse, want begunstigd­en krijgen een maandelijk­se uitkering van 300 euro, vergeleken met 130 euro in Vlaanderen. Volgens Waals minister van Volksgezon­dheid Maxime Prévot (CDH) kan Wallonië zich een hoger bedrag veroorlove­n omdat de vergrijzin­g in het zuiden van het land minder uitgesprok­en is dan in Vlaanderen. Voor bejaarden in een rusthuis komt de zorgverzek­ering mogelijk wel in de plaats van de tegemoetko­ming voor hulp aan bejaarden, een bevoegdhei­d die met de jongste staatsherv­orming naar de regio’s is gegaan. Die tegemoetko­ming bedroeg ook al ongeveer 300 euro per maand, zodat voor die rusthuisbe­woners niet zo heel veel verandert. Voor bejaarden thuis kan de zorgverzek­ering ingezet worden voor zowat 15 uur aan verschille­nde vormen van huishoudhu­lp. De Waalse regering hoopt daarmee een economisch­e sector uit de grond stampen. Anders dan in Vlaanderen kan de vergoeding dus niet vrij besteed worden door de begunstigd­e.

Vast bedrag

De Walen zullen voor hun zorgverzek­ering een bedrag van 50 euro per jaar moeten betalen, net als in Vlaanderen. Wie in aanmerking komt voor een verhoogde tussenkoms­t van de ziekteverz­ekering betaalt 25 euro. Net zoals in Vlaanderen wordt er dus met vaste bedragen gewerkt, niet met bedragen die afhangen van het inkomen. Het project heeft enige vertraging opgelopen. Aanvankeli­jk moest het al op 1 januari volgend jaar in werking treden. Nu wordt het waarschijn­lijk in de zomer van volgend jaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium