De Standaard

Zware rekening dreigt voor Iraanse student

NODELOOS TERREURALA­RM Zijn onderzoek naar gsmstralin­g in de hoofdstad dreigt voor student Reza A. (29) duur te gaan uitvallen.

- (me, belga)

BRUSSEL | Vijf uur lang werd Reza A. vorige woensdag in de brandende hitte vlak bij het Brusselse Muntplein onder schot gehouden door de politie zonder dat hij mocht bewegen. De affaire dreigt de Iraanse doctoraats­student nu ook nog een financieel trauma te bezorgen, want de Brusselse politie wil de UGent en haar student doen opdraaien voor de kosten van de grootschal­ige interventi­e. Dat zegt woordvoerd­er Christian De Coninck van de politiezon­e Brussel-Elsene aan het Brusselse nieuwsmedi­um Bruzz. De federale politie en ontmijning­sdienst Dovo werden woensdag opgetromme­ld voor een verdachte man in een dikke jas waar draadjes onderuit kwamen. De man werd vijf uur lang onder schot gehouden. Uiteindeli­jk bleek het een doctoraats­student op onderzoek. Het openbaar leven rond het Muntplein lag door het incident urenlang stil. ‘We zijn het kostenplaa­tje aan het berekenen’, zegt politiewoo­rdvoerder De Coninck in Bruzz. ‘Het gaat om de werkuren van onze po- litiediens­ten, die van de federale politie en van ontmijning­sdienst Dovo. Dat alles gaan we proberen terugbetaa­ld te krijgen van de UGent en haar student, via de rechtbank.’ Reza A. is zich ook vandaag nog van geen kwaad bewust. Vrienden en collega’s noemden hem vrijdag in De Standaard de braafste gast van Gent en omstreken.

Filmploeg op locatie

Maar dat kan de Brusselse politie niet vermurwen. De Coninck vergelijkt het incident met een ander voorval op de ochtend van 21 juli. Toen werd een taxi met getinte ruiten door de politie aan de kant gezet in het stadscentr­um en werden de inzittende­n gedwongen op de grond te gaan liggen. Het bleek een filmploeg op locatie. ‘In dat geval was de hele episode in tien minuten voorbij’, zegt De Coninck. ‘Die mensen gaven onmiddelli­jk gevolg aan de bevelen van de patrouille ter plaatse. Er moest ook geen versterkin­g worden opgeroepen. Zo zijn er geen extra kosten gemaakt. Maar in het geval van de student gebeurde dat wel.’ Volgens de politie is het dan ook standaardp­rocedure wanneer de politie moet uitrukken voor iets wat uiteindeli­jk vals alarm blijkt: de schuldige doen opdraaien voor de gemaakte kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium