De Standaard

‘Zo dom konden de taliban niet zijn’

Voor het eerst pleegde Islamitisc­he Staat een grote bomaanslag in Kaboel. IS is in Afghanista­n in een bloedige strijd verwikkeld met de taliban.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT I N INDIA JOERI BOOM

| ‘ We wisten meteen dat dit niet de taliban konden zijn. Zo stom zijn ze niet’, meldde Hashim Didari vlak na de dubbele zelfmoorda­anslag van zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De aanslag werd vrijwel direct opgeëist door Islamitisc­he Staat. Twee IS-strijders met bomgordels hadden zich tussen de duizenden boze Hazara’s gemengd die demonstree­rden tegen de regering van president Ashraf Ghani. Er vielen 81 doden en ruim 200 gewonden. De Hazara’s zijn overwegend sjiitisch en daarmee ketters in de ogen van IS. De Hazara’s vormen een hechte bevolkings­groep van zo’n drie miljoen – Afghanista­n telt 34 miljoen inwoners. Didari – een Hazara van 28 jaar – was op veilige afstand toen de aanslag plaatsvond. Via een Facebookch­at – zoals vrijwel altijd na een aanslag in Kaboel was het tele- foonnetwer­k overbezet, maar werkte het internet nog – meldt hij dat de aanslag geen teken van de kracht is van IS. De aanslag vond plaats buiten het streng beveiligde centrum van Kaboel, in de wijk Deh Mazang, waar het volgens hem ‘niet al te moeilijk’ is om strijders met bomgordels te positioner­en. Het zou iets anders zijn als ze net als de taliban met een vrachtwage­n vol explosieve­n in het centrum hadden toegeslage­n, vindt hij.

Emiraat en kalifaat

Heel veel is niet geweten over Islamitisc­he Staat in Afghanista­n. Maar twee jaar na de eerste geruchten over IS-strijders in het land, hebben lokale journalist­en en internatio­nale onderzoeke­rs gegevens bijeengesp­rokkeld die leiden tot een redelijk betrouwbaa­r beeld. IS heeft waarschijn­lijk tussen de 7.000 en 8.500 leden in Afghanista­n, en 2.000 tot 3.000 in Pakistan. Dat zijn niet alleen strijders, maar ook ‘ondersteun­ende elementen’, vol- gens Antonio Giustozzi, een Italiaanse analist die eerder grondig onderzoek deed naar de taliban. Volgens sommige analisten zouden vanuit het IS-hoofdkwart­ier Raqqa zo’n zeventig strijders zijn gestuurd die de kern vormen van de IS-eenheden in Afghanista­n. De beweging is in bloedige gevechten verwikkeld met de taliban, die hun eigen emiraat hebben opgericht en het kalifaat van IS niet erkennen. Ook wijzen ze de aanvallen op sjiieten af – de sektarisch­e haat is in Afghanista­n nauwelijks ontwikkeld en het is de vraag of die kan worden aangewakke­rd met aanvallen op de Hazara. ‘De taliban willen ons niet als vijand’, zegt Didari vanuit Kaboel. De Hazara’s staan bekend als onverschro­kken strijders die zich laten voorstaan op hun afstamming van de wrede veroveraar Djengis Khan. Al hééft IS de Hazara’s al tegen. Volgens Iraanse bronnen zouden zo’n 20.000 Hazara’s in Syrië in Iraanse eenheden aan de zijde van Bashir al-Assad vechten. Vorige maand berichtte The Guardian dat de Iraanse Revolution­aire Garde actief Hazara-strijders in Afghanista­n ronselt. Ook dat kan een reden zijn geweest voor de ISaanslag. De taliban hebben de IS-strijders

weten terug te dringen tot enkele districten in de provincie Nangarhar, die grenst aan de moeilijk doordringb­are Tirah Vallei in Pakistan, een bron van jihadstrij­ders. In het westen en het zuiden lijken speciale eenheden van de taliban, die beter bewapend en getraind zijn dan de gewone strijders, de beweging echter zo goed als vernietigd te hebben.

Khorasan

IS mag dan onder vuur liggen in Afghanista­n, volgens Giustozzi is de aanwezighe­id van groepen strijders die de IS-vlag voeren niet alleen een grote zorg voor Afghaanse en westerse autoriteit­en, ‘maar ook voor China, Pakistan, Iran en andere landen in Centraal-Azië’. Dat heeft te maken met het begrip ‘Khorasan’, een gebied dat voorkomt in de Koran, en dat belangrijk is voor het kalifaat. Het beslaat Afghanista­n en delen van Pakistan, Iran en Tadzjikist­an. Ondanks herhaalde drone-aanvallen is IS-Khorasan-leider Hafiz Saeed Khan nog altijd in leven. Hij speelt onder meer in op de huidige onrust bij goed opgeleide, gefrustree­rde jongeren in het door India bestuurde deel van Kashmir. Sommige waarnemers vrezen dat ISKhorasan daar een nieuwe rekruterin­gsbron kan vinden.

IS heeft waarschijn­lijk tussen de 7.000 en 8.500 leden in Afghanista­n

IS speelt op dit moment in op de onrust bij goed opgeleide, gefrustree­rde jongeren in het door India bestuurde deel van Kashmir

 ?? Jawad Jalali/epa ?? Nabestaand­en delven graven voor de slachtoffe­rs van de aanslag in Kaboel.
Jawad Jalali/epa Nabestaand­en delven graven voor de slachtoffe­rs van de aanslag in Kaboel.
 ?? © epa ?? Hazara’s slepen doodskiste­n aan voor hun gedode volksgenot­en.
© epa Hazara’s slepen doodskiste­n aan voor hun gedode volksgenot­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium