De Standaard

‘Mugabe moet stilaan zijn Waterloo onder ogen zien’

Is de positie van de Zimbabwaam­se president Robert Mugabe nog lang houdbaar, nu ook uit militaire hoek kritiek komt op de 92-jarige dictator en zelfs zijn trouwe veteranen hem laten vallen?

- (ha)

BRUSSEL | ‘ President Mugabe, die zich al geruime tijd krampachti­g vastklampt aan de macht, zou wel eens gauw zijn Waterloo onder ogen kunnen zien’, schrijft Dumisani Muleya, een gezaghebbe­nde stem van de krant Zimbabwe Independen­t. ‘ Als de veteranen de krachten bundelen met de nationale verzetsbew­eging dan is het einde in zicht.’ De veteranen van de onafhankel­ijkheidsoo­rlog in Zimbabwe, verenigd in de Zimbabwe National Liberation War Veterans, speelden en spelen nog steeds een belangrijk­e politieke rol en genieten veel respect van de Zimbabwaan­se bevolking. Zij steunen president Mugabu en zijn partij (ZanuPF) al sinds 1980. Ze deden dat overigens niet alleen met woorden, maar maakten jarenlang opposanten ook letterlijk monddood. De angst regeerde mee in de voormalige Britse kolonie, die geteisterd wordt door economisch­e ellende, droogte, chronische begrotings­tekorten en corruptie. De veteranen werden nu door Mugabe beschuldig­d van verraad omdat ze in een verklaring afstand hebben genomen van de ‘dictator’ en zijn 36-jarig regime. De breuk is historisch. Het protest tegen Mugabes regime neemt al weken overhand toe, maar dat nu ook de veteranen, met steun van hooggeplaa­tste militairen die hun loon niet uitbetaald kregen, eisen dat Mugabe opstapt, en het geweld tegen burgers en het gebrek aan vrije meningsuit­ing afkeuren, is een belangrijk politiek feit.

Tot de dood

Bij het overlijden of het aftreden van Mugabe willen de veteranen dat vicepresid­ent Mnangagwa zijn taak overneemt. Ook al stelde Mugabes vrouw Grace zich reeds kandidaat voor de job. Mugabe zelf, die sterk afhankelij­k is van het leger om zijn machtsgree­p te behouden, is niet zinnens op te stappen. Hij wil, ondanks zijn leeftijd en de instabiele politieke toestand, in 2018 aan een nieuwe ambtstermi­jn beginnen en regeren tot zijn dood. Voor de woedende burgers is een mogelijke facelift van de Zanu-PF echter onvoldoend­e. Zij hebben na jaren de angst van zich afgeschud en met de #ThisFlag-beweging een nieuwe stem gevonden bij hun protest tegen wantoestan­den. ‘Dit is een nieuwe onafhankel­ijkheidsst­rijd. We willen vrijheid en fundamente­le veranderin­gen zodat Zimbabwe heropleeft en de macht bij de burgers komt te liggen en daar ook blijft’, zegt Doug Coltart van de beweging. ‘Politici moeten zich voortaan verantwoor­den voor beslissing­en die zij nemen’.

‘We willen fundamente­le veranderin­gen zodat de macht bij de burgers komt te liggen’

 ?? Afp ?? Vrouwen in Bulawayo protestere­n tegen het beleid van Mugabe.
Afp Vrouwen in Bulawayo protestere­n tegen het beleid van Mugabe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium