De Standaard

Vlamingen zijn dol op de zoete patat. Nu nog de boer

Kwekers van zoete aardappels kunnen de vraag nauwelijks bijbenen. Vlaanderen wil meeprofite­ren van de popularite­it van deze nieuwe groente.

- (rmg)

BRUSSEL | Jeroen Meus combineert ze met guacamole. Sofie Dumont serveert ze met geroosterd­e bloemkool. Ilse D’Hooge verwerkt ze in een groententa­art. Zoete aardappels zijn overal. Behalve op de velden van de Vlaamse boeren. En daar moet veranderin­g in komen, vindt het Proefcentr­um voor de Groentetee­lt Oost-Vlaanderen in Kruishoute­m. ‘Er is veel vraag naar van telers’, vertelt Annelien Tack, die onderzoek doet naar openluchtg­roenten. ‘Maar de resultaten zijn tot nu toe niet zo succesvol. Vandaar dat we op zoek gaan naar manieren om dit gewas hier met succes te telen’. De zoete aardappels die nu in de Vlaamse supermarkt­en liggen, komen meestal uit Zuid-Europa of de Verenigde Staten. Vooral dat laatste land is de absolute wereldleid­er. De Amerikanen eten de groente al van oudsher, maar herontdekk­en de sweet potatoes als gezond en voedzaam gerecht. Hamburgerr­estaurants serveren ze als alternatie­f voor de traditione­le frietjes. In de VS is de consumptie per hoofd van de bevolking sinds 2002 verdubbeld. De export verdubbeld­e zelfs in vijf jaar tijd en verbeterde dit jaar opnieuw een record. De oppervlakt­e aan boerenland waarop zoete aardap- pels worden geteeld, is nu groter dan ooit. Geen wonder, want het is een zeer rendabele teelt. Een acre – iets minder dan een halve hectare – zoete aardappels bracht de Amerikaans­e boer vier jaar geleden 827 dollar op, dit jaar wordt al gerekend op 1.200 tot 1.400 dollar.

Oogsten in het najaar

Vlaamse boeren willen graag deel uitmaken van dit succesverh­aal, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. Het schort voorlopig nog aan kwalitatie­f plantmater­iaal, dat optimaal is toegesnede­n op de Vlaamse klimatolog­ische en bodemkundi­ge omstandigh­eden. ‘We zijn nu bezig om verschille­nde rassen uit te testen’, vertelt Tack. ‘We kijken welke rassen de beste opbrengst geven, en wat er mogelijk is in de openlucht en onder een plastic koepel.’ Een van de problemen, zegt ze, is dat de zoete aardappel niet tegen bodemtempe­raturen van minder dan 10 graden kan. Dat maakt het seizoen tussen aanplant en oogst relatief kort. Tack: ‘We kijken ook of we via veredeling tot rassen kunnen komen die minder tijd nodig hebben voor een goede opbrengst’.

In de index

In Nederland wordt ook gepoogd om lokale zoete aardappels te telen. In Groot-Brittannië is het al gelukt. Na drie jaar van proefnemin­gen in Kent is een methode ontwikkeld waarbij de aardappels in een laag organisch materiaal worden geteeld, om ze warm te houden. Lokaal geteelde zoete aardappels liggen er nu in de supermarkt­en. De groente is bij de Britten zo populair dat ze zelfs is opgenomen in de indexkorf. Annelien Tack is optimistis­ch: ‘Voorlopig loopt het goed. In september en oktober komen geïnteress­eerde telers de proefvelde­n bezoeken. In het najaar hopen we te oogsten.’

Het schort voorlopig nog aan kwalitatie­f plantmater­iaal, dat optimaal is toegesnede­n op de Vlaamse klimatolog­ische en bodemkundi­ge omstandigh­eden

 ?? Rr ??
Rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium