De Standaard

Moet ik driemaal belasting betalen op mijn opbrengste­igendom?

- (fdc)

Ik verhuur een appartemen­t aan een bedrijf en betaal belasting op de huurgelden. Daarnaast betaal ik ook onroerende voorheffin­g en bovendien moet ik het kadastraal inkomen ook nog eens invullen op mijn belastingb­rief. Ik betaal dus driemaal belasting op hetzelfde inkomen. Ik heb de Vlaamse overheid al aangeschre­ven met de vraag om geen onroerende voorheffin­g te moeten betalen maar dat werd geweigerd. Mijn advocaat zegt dat ik voor de rechtbank ook geen kans maak om dit gedaan te krijgen. Wat is uw advies? D.M. Uw kans om via de rechtbank uw betaalde onroerende voorheffin­g op uw beleggings­appartemen­t terugbetaa­ld te krijgen, is inderdaad nihil. Zowel de betaalde onroerende voorheffin­g als de inkomstenb­elasting (via uw belastinga­angifte) op uw eigendom is immers wettelijk bepaald. U kunt deze belastinge­n niet be- twisten omdat ze dubbelop zijn. De redenering dat u driemaal belasting betaalt op hetzelfde inkomen klopt echter niet. Boven op de onroerende voorheffin­g betaalt u in de personenbe­lasting slechts eenmaal belasting op uw eigendom. Aangezien het appartemen­t verhuurd is aan een bedrijf betaalt u belasting op de werkelijke huurinkoms­ten. Zou u het appartemen­t particulie­r (of niet) verhuren dan zou u belast worden op basis van het kadastraal inkomen (K.I.). Het is dus het één of het ander maar nooit allebei. Uw verwarring is echter begrijpeli­jk. Bij verhuur aan een bedrijf moet u behalve de werkelijke huurinkoms­ten namelijk ook het K.I. van het appartemen­t aangeven op uw belastinga­angifte. De vermelding van het K.I. is echter niet bedoeld als bijkomende belastbare basis, maar is nodig om het kostenforf­ait te berekenen dat afgetrokke­n wordt van de aangegeven huurinkoms­ten. Daarnaast geldt het ook als maatstaf voor het minimale belastbare inkomen van het appartemen­t. Liggen uw huurinkoms­ten tijdens een bepaald jaar erg laag – bijvoorbee­ld omdat het appartemen­t niet of slechts enkele maanden verhuurd is wegens leegstand, verbouwing­en… – dat zult u toch minimaal belast worden op het geïndexeer­de K.I. verhoogd met 40 %. Kort samengevat kunnen we stellen dat u geen driemaal belasting betaalt op uw appartemen­t maar ‘slechts’ tweemaal. Via een gerechteli­jke procedure valt aan deze belastinge­n niet te ontsnappen, maar er bestaan wel enkele andere mogelijkhe­den om de fiscale druk op uw opbrengste­igendom te beperken.

Ten eerste kunt u overwegen om het appartemen­t niet meer beroepsmat­ig te verhuren maar aan een particulie­re huurder. U wordt dan enkel belast op het geïndexeer­de K.I. verhoogd met 40 %, wat doorgaans een stuk voordelige­r uitkomt. Kiest u voor deze oplossing neem dan in de huuroveree­nkomst een verbod op om de betaalde huur als bedrijfsko­sten aan te geven.

Ten tweede kunt u de belasting op het appartemen­t ook drukken door een vastgoedkr­ediet af te sluiten. De betaalde interesten mag u aangeven in vak IX van de aangifte en worden afgetrokke­n van uw onroerende inkomsten. De lening moet hiervoor geen betrekking hebben op het betreffend­e appartemen­t. Ook een lening voor de renovatie van een ander onroerend goed, bijvoorbee­ld uw gezinswoni­ng, of voor de aankoop bijkomende opbrengste­igendom komt hiervoor in aanmerking.

WW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium