De Standaard

Regering klopt zich op de borst

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

| De federale regering kan met een goed gevoel de vakantie in, na het bijna als teambuildi­ng bedoelde ‘seminarie’ van zaterdag waarin ze haar verwezenli­jkingen en nieuwe voornemens oplijstte.

1. Was dit een goednieuws­show?

‘Dit is geen goednieuws­show, dit zijn harde cijfers.’ Het antwoord van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) liegt er niet om. Ook premier Charles Michel (MR) pakt met cijfers van het Planbureau of de Nationale Bank uit om aan te tonen dat de hervorming­en van de federale regeringen resultaat beginnen op te leveren. Het beschikbaa­r inkomen is gestegen en zal dat de volgende jaren blijven doen, er zijn sinds de start van de regering 67.500 banen gecreëerd en tegen 2018 moeten er nog eens 140.000 jobs bijkomen. Vanaf volgend jaar moet de banengroei sterker zijn dan het gemiddelde in de eurozone. De nakende Brexit kan een domper zetten op het goede nieuws, maar volgens gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank vallen de economisch­e gevolgen voorlopig mee en kan de groeivoors­pelling van 1,3 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar gehandhaaf­d blijven. Voor premier Michel bewijzen de cijfers ‘dat we op het goede pad zitten. De eerste resultaten zijn er, maar we blijven bescheiden.’ Michel is vooral in zijn nopjes met het werkgelege­nheidsbele­id, de hervorming­en in de sociale zekerheid en het veiligheid­sbeleid.

2. Valt er dan geen minder goed nieuws te melden?

Zeker wel. De economisch­e groei mag dan lichtjes aantrekken, vergeleken met andere Europese landen zijn we zeker geen koploper (meer). Volgens de jongste Europese cijfers blijft België dit jaar steken op een groei van 1,2 procent, vergeleken bij een Europees gemiddelde van 1,8 procent. Dat heeft te maken met de besparinge­n die zijn doorgevoer­d en die wegen op de economisch­e groei. Op iets langere termijn zouden de hervorming­en België beter moeten wapenen in de economisch­e competitie, maar ook daar is er een minpunt. De inflatie ligt hoger dan in de buurlanden, wat in combinatie met de loonindexe­ring de concurrent­iekracht opnieuw bedreigt. België heeft net als andere Europese landen nood aan investerin­gen en infrastruc­tuurprojec­ten, maar dat wordt moeilijk als tegelijker­tijd de begroting in evenwicht gebracht moet worden.

3. Wat zijn de goede voornemens?

De regering maakte van de gelegenhei­d gebruik om 25 prioriteit­en voor 2017 op te lijsten. Daarin zit voor elke minister wat wils. Nieuwighed­en zitten er ook niet in, de projecten werden eerder al aangekondi­gd en komen nu gewoon op het voorplan. Het meest controvers­ieel zal allicht nog de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng zijn, een project waaraan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt en waar het de kunst zal zijn om het hoge nominale tarief van 33,99 procent omlaag te krijgen zonder dat dit de overheid inkomsten kost. Daarnaast bevat het prioriteit­enlijstje de dada’s van alle ministers, gaande van de hervorming van de financieri­ng van de sociale zekerheid door minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), die vragen wil stellen bij de manier waarop de overheid tekorten in de sociale zekerheid systematis­ch bijpast, tot een versterkt terugkeerb­eleid voor migranten, met een klemtoon op de repatriëri­ng van criminelen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan een nieuw strafwetbo­ek dat de straffen voor seksuele misdrijven moet optrekken, het bestraffen van verkeersov­ertredinge­n hervormt en meer aandacht geeft aan alternatie­ve straffen.

‘We zitten op het goede pad. De eerste resultaten zijn er, maar we blijven bescheiden’ CHARLES MICHEL (MR) Eerste minister

4. Waarover zwijgen de ministers zedig?

Het viel op dat de regering vakkundig alle punten uit de weg ging die niet in het plaatje passen, terwijl het duidelijk is dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Te beginnen bij de moeilijke begrotings­oefening die na de zomer wacht. De inspanning van 2,4 miljard die nodig is om de begroting op koers te houden, zal straks de verhouding­en weer op scherp zetten, met de N-VA die aandringt op besparinge­n in de sociale zekerheid en CD&V dat de vermogensw­instbelast­ing weer op tafel legt. Het sociaal overleg is een ander heet hangijzer. Er is al een algemene staking gepland. De plannen van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) voor de moderniser­ing van de arbeidsmar­kt jagen zowel de vakbonden als de rechtse coalitiepa­rtners op stang. De vraag is hoe in die omstandigh­eden een nieuw groot loonakkoor­d gesloten kan worden. Geen wonder dat Peeters er alles aan wil doen om de moderniser­ing van de arbeidsmar­kt en de wijziginge­n aan de wet op het concurrent­ievermogen zo snel mogelijk klaar te hebben.

 ??  ?? Charles Michel met enkele topministe­rs op het bordes van Hertoginne­dal. Kris Peeters’ arm zit na een val met de fiets nog altijd in het gips.
Charles Michel met enkele topministe­rs op het bordes van Hertoginne­dal. Kris Peeters’ arm zit na een val met de fiets nog altijd in het gips.
 ?? Didier Lebrun/photo news ??
Didier Lebrun/photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium