De Standaard

Blijven we de Turkse moskeeën subsidiëre­n?

De door onze provincies gesubsidie­erde Turkse moskeeën in Vlaanderen worden geleid door het Turkse Diyanet, het ministerie van Religieuze Zaken. Moeten we dat in het licht van de recente gebeurteni­ssen niet in vraag durven te stellen, poneert

- SVEN DE SPIEGELEER.

De zuivering in het ministerie van ‘Religieuze Zaken’ kan repercussi­es hebben op de werking van de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen

De mislukte militaire staatsgree­p in Turkije en de reactie van president Erdogan daarop, verhitten wereldwijd de gemoederen. Toch moeten we erop toezien dat de conflicten en de tegenstell­ingen in de Turkse samenlevin­g niet worden geëxportee­rd naar ons land. Een van de instrument­en waarover de Turkse staat beschikt om in Vlaanderen invloed uit te oefenen op haar landgenote­n, is het netwerk van de Turkse moskeeen. Het Vlaamse Gewest is sinds 2006 bevoegd voor de erkenning van lokale geloofsgem­eenschappe­n, en dus ook voor de erkenning van moskeeën. In december 2007 keurde de toenmalige minister van Binnenland­s Bestuur, Marino Keulen, voor het eerst de erkenning van acht moskeeën in Vlaanderen goed. In 2008 volgden nog acht erkenninge­n, en ondertusse­n werden er al achtentwin­tig moskeeën erkend in Vlaanderen. Zo goed als alle erkende Turkse moskeeen behoren tot het zogeheten Diyanetnet­werk, en vallen dus rechtstree­ks onder het gelijknami­ge ministerie van ‘Religieuze Zaken’ van de Turkse Republiek. Dat ministerie is ook bevoegd voor het rekruteren en benoemen van de imams in die moskeeën.

Potentieel machtsinst­rument

Na de recente gebeurteni­ssen in Turkije, en rekening houdend met de zuiveringe­n die plaatsvind­en binnen dat ministerie van ‘Religieuze Zaken’, rijst de vraag of de erkenning van die Turkse moskeeën niet moet worden herbekeken, of op zijn minst van zeer nabij moet worden opge- volgd. De zuivering binnen het ministerie van ‘Religieuze Zaken’ zou immers ook repercussi­es kunnen hebben op de werking van de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. Bovendien worden deze erkende moskeeen gesubsidie­erd door onze provincial­e overheden, zoals dat in de Vlaamse regelgevin­g wordt voorgeschr­even. Is het wel opportuun om een potentieel machtsinst­rument voor president Erdogan te subsidiëre­n? Dat is een pertinente vraag, zeker nu steeds duidelijke­r wordt dat men het in Turkije niet altijd even nauw neemt met bepaalde democratis­che grondrecht­en. Die vraag zou nog veel pertinente­r worden mocht blijken dat in deze moskeeën wordt opgeroepen tot boycot of zelfs geweld jegens aanhangers van de moslimgele­erde Fethullah Gülen.

Schot voor de boeg

Als zou blijken dat het inderdaad in die richting evolueert, dan zou de Vlaamse regering moeten overwegen om de erkenning en de daarmee gepaard gaande subsidiëri­ng van deze moskeeën in te trekken. Dit kan ze krachtens de huidige regelgevin­g aangaande de erkenning van lokale geloofsgem­eenschappe­n. Meer bepaald de artikelen 7 en 4 van die regelgevin­g bieden die mogelijkhe­id, wanneer er onder andere wordt opgeroepen daden te stellen die in strijd zijn met onze Grondwet of met het Verdrag tot beschermin­g van de rechten van de mens en de fundamente­le vrijheden. Een schot voor de boeg vanuit Vlaanderen richting Turkse autoriteit­en om hun moskeeën niet te misbruiken voor politieke doeleinden zou in deze een goed signaal zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium