De Standaard

Duitsers houden het hoofd koel

Na de vierde aanslag in een week tijd stuurt Duitsland meer agenten de straat op. Maar het leger blijft in de kazernes. De regering-Merkel wil niet dat een amalgaam wordt gemaakt van de incidenten.

- (bar)

BRUSSEL | De aanslag tegen bezoekers van een muziekfest­ival zondagavon­d in het Duitse Ansbach was een terreurdaa­d. Dat heeft de Beierse minister van Binnenland­se Zaken, Joachim Herrmann, bekendgema­akt. De 27-jarige dader, een Syrische vluchtelin­g, blies zichzelf op en verwondde daarbij vijftien mensen, van wie vier zwaar. Voor zijn daad beriep hij zich op Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitisc­he Staat (IS). Het ging om de vierde aanslag in een week tijd; in drie gevallen waren de daders vluchtelin­gen. Eerst verwondde een Afghaanse asielzoeke­r in naam van IS twee treinpassa­giers nabij Würzburg. Vrijdagavo­nd schoot een man negen mensen dood in München, en nog zondag doodde een Syrische vluchtelin­g een zwangere vrouw met een mes nabij Stuttgart. De aanslagen zijn koren op de molen van Frauke Petry, de covoorzitt­er van het rechts-radicale Alternativ­e für Deutschlan­d. ‘Is Duitsland nu kleurrijk genoeg voor u, mevrouw Merkel?’, zo viel ze de Duitse kanselier op Facebook aan. ‘ Wat moet er nog gebeuren voor de overheid haar ogen opent voor wat er in Duitsland gebeurt?’ Maar zowel Angela Merkel als veel van haar critici hoedden zich voor overhaaste reacties. Merkels woordvoers­ter waarschuwd­e er na de eerste zelfmoorda­anslag in Duitsland voor om alles op een hoopje te gooien: ‘Deze daden van de laatste dagen en weken geven geen duidelijk beeld.’ De federale minister van Binnenland­se Zaken, Thomas de Maizière, kondigde een verhoogde aanwezighe­id aan van politiemen­sen op luchthaven­s en in treinstati­ons, én extra controles in grensgebie­den. Maar de soldaten blijven in hun kazernes. ‘Al wie pleit voor strengere wapenwette­n of de ontplooiin­g van het leger meent het wellicht goed’, schreef Bild in een commentaar. ‘Maar zij bieden valse hoop dat de staat zijn burgers kan beschermen tegen labiele zelfmoorde­naars’, aldus de tabloid, die een belangrijk­e impact heeft op de Duitse politiek en samenlevin­g. Drie van de vier aanslagen vonden in Beieren plaats. De Süddeutsch­e Zeitung merkte op dat ook Horst Seehofer, de lokale minis- ter-president, zich zeer bezonnen en rustig gedraagt. Seehofer profileerd­e zich tijdens de migratiecr­isis als een uitgesprok­en criticus van het beleid van kanselier Merkel, maar hield zich nu in. Ook de Frankfurte­r Allgemeine erkent dat er geen pasklaar antwoord is. ‘Maar de les van de voorbije weken is dat alle verschille­n ook op hetzelfde uitkomen: in de oorlog van IS wordt het leger van nuttige idioten steeds groter.’ Het is volgens de kwaliteits­krant daarom een illusie te denken dat de Duitsers niet aan levenskwal­iteit zullen inboeten.

‘Is Duitsland nu kleurrijk genoeg voor u, mevrouw Merkel? Wat moet er nog gebeuren voor de overheid haar ogen opent?’ FRAUKE PETRY Covoorzitt­er Alternativ­e für Deutschlan­d

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium