De Standaard

De cyberkliek waarop geen vat te krijgen is

In april viel het gerecht binnen bij leden van Down-Sec, een cybercolle­ctief dat websites uit de lucht haalt. De gerechteli­jke actie had weinig effect: nog bijna elke week slaan de hackers toe. Gisteren moest de MR eraan geloven.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN VAN LENT

BRUSSEL | ‘Gouverneme­nt.wallonie.be: down!’ ‘ Nationaal rijksregis­ter down!’ ‘Krispeeter­s.be down!’ De Twitterfee­d van het cybercolle­ctief Down-Sec lijkt een eindeloze opsomming van sites die ze uit de lucht hebben gehaald – ‘down’ in het onlinejarg­on. Wat de groep doet, is eigenlijk heel simpel. Ze sturen ontzettend veel internetve­rkeer naar één website. De inhoud van een website staat altijd opgeslagen op een server. Maar elke server kan maar een maximaal aantal bezoekers verwerken. Down-Sec manipuleer­t vanop afstand gehackte computers om hun internetve­rkeer naar één site te richten, zodat de server crasht. In de hackerswer­eld heet dat een ‘ DDos-aanval’. DDos is de afkorting voor Distribute­d Denial of service.

Pesters van Waals meisje

Down-Sec kwam voor het eerst in de aandacht toen ze de namen publiceerd­en van, volgens hen, pesters van een Waals meisje dat zelfmoord had gepleegd. Later legden ze ook de persoonlij­ke website plat van premier Charles Michel (MR) en Joëlle Milquet (CDH), op dat moment Waals minister van Onderwijs. Ook de websites van Defensie en de Senaat werden uit de lucht gehaald, om een reactie op de zelfmoord uit te lokken. Het wapenfeit dat allicht het meest vervelend was voor de doorsneeBe­lg, was de aanval op Tax-onWeb enkele uren voor de deadline voor het indienen van de belastinga­angifte verstreek. Het Centrum voor Cyberveili­gheid België (CCB) vindt de imagoschad­e die dat soort aanvallen veroorzaak­t vervelend, maar is niet bepaald onder de indruk. ‘Wij krijgen dagelijks zulke aanvallen’, sust woordvoerd­er Andries Bomans. ‘99 procent daarvan wordt ook tegengehou­den. Maar het is onmogelijk om elke aanval tegen te houden. Je kunt het vergelijke­n met een file. Je zou al een onmetelijk­e capaciteit aan wegen moeten hebben om nooit meer files te hebben.

‘Michel noemt zijn regering sober en bescheiden. Maar wat mij betreft is de regering brutaal en antisociaa­l’ PS-voorzitter ELIO DI RUPO is niet onder de indruk van de prioriteit­enlijst die de regeringMi­chel afgelopen weekend heeft opgesteld. Volgens hem gaat het veeleer om een ‘lijst van gruwelijkh­eden voor de burgers’.

 ?? Rr ?? Down-Sec gebruikt een doodshoofd met ooglapje als logo. Het collectief hackte ook al de website van het koningshui­s.
Rr Down-Sec gebruikt een doodshoofd met ooglapje als logo. Het collectief hackte ook al de website van het koningshui­s.
 ?? Bdw ??
Bdw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium