De Standaard

Belgen bijna langste mensenter wereld In een eeuw tijd zijn de Belgische mannen vijftien centimeter gegroeid. Op de wereldrang­lijst moeten ze vandaag alleen de Nederlande­rs nog voor zich dulden.

De groei tussen 100 jaar geleden en nu Evolutie van de gemiddelde lengte per nationalit­eit

-

VAN ONZE REDACTRICE HILDE VAN DEN EYNDE

BRUSSEL | Nederland blijft het land waar de reuzen wonen: met een gemiddelde lengte van 1,83 meter zijn Nederlands­e mannen nog steeds de langste mensen ter wereld. Maar met gemiddeld 1,82 meter zitten Belgische mannen hen aardig op de hielen, blijkt uit een nieuwe ranglijst, die vandaag wordt gepublicee­rd door het vakblad eLife. De samenstell­ers van de lijst, onder wie medewerker­s van de Leuvense en Gentse universite­it, berekenden de gemiddelde lengte van volwassen inwoners van zowat alle landen ter wereld over de voorbije honderd jaar. Ze baseerden zich daarbij op diverse, vooral militaire meetreekse­n. Als beginjaar kozen ze 1914 – het jaar waarin mensen achttien jaar oud werden die in 1896 ter wereld kwamen. Als eindjaar namen ze 2014 – het jaar waarin borelingen uit 1996 achttien werden. Mat de gemiddelde Belgische achttienja­rige in 1914 nog 167 centimeter, dan was dat honderd jaar later al 182 centimeter – vijftien centimeter winst en daarmee goed voor een tweede plaats na de Nederlande­rs, die al tijden als langste bewoners van onze planeet geboekstaa­fd staan. Vijftien centimeter lengtewins­t in honderd jaar: dat is véél. Maar sommige landen boekten nog méér winst. Iran bijvoorbee­ld, waar mannen de voorbije eeuw 16,5 centimeter langer werden. Of Zuid-Korea, waar vrouwen vandaag 20 centimeter langer zijn dan in 1914.

Lange genen

Stefaan De Henauw van de Universite­it Gent, die aan de studie meewerkte, is niet verbaasd over de groeispurt van de Belgen. ‘Ten eerste hebben ze er de genen voor’, zegt hij – hoe lang mensen worden is deels erfelijk bepaald. En mensen van het Kaukasisch­e ras, waartoe Belgen en de meeste andere Europeanen behoren, zijn gezegend met lange genen. ‘En ten tweede zijn de leefomstan­digheden in België nooit eerder in de geschieden­is zo gunstig geweest als de voorbije decennia. Onze voeding is van een betere kwaliteit dan honderd jaar geleden, de gezondheid­szorg is beter, kinderen worden niet meer door honger of ziekte in hun groei afgeremd.’ Dat de top tien van langste inwoners zowel bij de mannen als bij de vrouwen geheel door Europese landen wordt bezet, past in die trend. De gemiddelde Europeaan is vandaag ruim tien centimeter langer dan honderd jaar geleden. Mogelijk heeft het afnemende kinderaant­al in Europa ook een rol gespeeld: in kleinere gezinnen worden kinderen doorgaans langer. Een andere factor kan de verbeterde hygiëne op het continent zijn geweest, met overal, ook in afgelegen gebieden, de opkomst van riolering en toiletten.

Plafond

De langste vrouwen ter wereld zijn vandaag te vinden in Letland, volgens de ranglijst van eLife. Met een gemiddelde van 1,70 meter hebben zij de Nederlands­e vrouwen, die van oudsher de kop trokken, onttroond. Opvallend: de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium