De Standaard

Gezocht: controleur­s met een babyface

Volksgezon­dheid werft twaalf jongeren aan om controles uit te voeren op de verkoop van tabak en alcohol aan minderjari­gen. Jonge controleur­s zijn daar immers vaak erg succesvol in.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

BRUSSEL | Enkele jaren geleden wierf de controledi­enst van de federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid ook al eens zes jongeren aan. ‘Controleur­s die er jong uitzien, halen goede resultaten. Naarmate men ouder wordt, valt men meer op’, weet Paul Van den Meerssche, hoofd van de controledi­enst van de Fod Volksgezon­dheid. Een anekdote van toen: ‘Een uitbaatste­r van een krantenwin­kel deed er haar beklag over dat de controleur er zelf niet ouder dan 16 jaar uitzag. Onze man ter plaatse had vastgestel­d hoe zij sigaretten verkocht onder die leeftijd. En het is waar, de controleur zág er ook nog erg jong uit.’ Let wel, Volksgezon­dheid werft geen minderjari­gen aan. Kandidaat-controleur­s moeten een bachelordi­ploma hebben – gelijk welk – en sociaal zijn. Ervaring in het werken met jongeren is een pluspunt, net als een stevige motivatie om erin te vliegen. Omdat ze in een startersba­an beginnen, moeten ze jonger dan 26 zijn.

Op heterdaad

Van de nieuwe werknemers wordt verwacht dat ze op de uitkijk gaan staan bij kranten- en nachtwinke­ls. Want overtreder­s kunnen alleen op heterdaad betrapt worden. Bijvoorbee­ld als jongeren buiten stappen met alcohol of sigaretten, en ze bij navraag jonger dan 16 blijken te zijn. ‘Onze controleur moet de verkoop gezien hebben en moet de verkoper er bijgevolg ook mee confronter­en’, zegt Van den Meerssche. De jonge controleur­s moeten ook graag uitgaan. Er wordt verwacht dat ze geregeld het nachtleven induiken om op fuiven na te gaan of daar geen alcohol wordt geschonken aan min 16-jarigen. Maken ze zich op die manier in hun eigen streek niet onpopulair? Van den Meerssche: ‘Ik zie niet in waarom dat zo zou zijn. Is het populairde­r om de tabaks- of alcoholind­ustrie te vertegenwo­ordigen? Tegenwoord­ig zijn veel jongeren het ermee eens dat 13- of 14-jarigen te jong zijn voor bier of iets sterkers. Ook zijn het niet de jongeren zelf die een sanctie krijgen, maar wel al wie hen tabak of alcohol verkoopt. En als die verkopers dan leef-

‘Het zijn niet de jongeren zelf die een sanctie krijgen, wel al wie hen tabak of alcohol verkoopt’

tijdsgenot­en van onze controleur­s blijken te zijn, is dat maar zo. Overigens worden onze controleur­s nooit in hun eigen gemeente op pad gestuurd, ook niet als ze al ouder zijn.’ Fuiforgani­satoren wezen gewaarschu­wd: de controleur­s gaan ’s nachts altijd met twee op pad, maar het is de jongste van de twee die zichtbaar rondloopt. De andere, meer ervaren controleur houdt zich op de achtergron­d en blijft in contact met zijn collega via sms. De jonge controleur­s beginnen wellicht in oktober. De vacature staat op de website van de VDAB, Forem en Actiris. Er worden zes Nederlands­tige en zes Franstalig­e jongeren aangeworve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium