De Standaard

Erdogansup­porter Koç moet zijn biezen pakken

SP.A ZET LIMBURGS PROVINCIER­AADSLID AAN DE DEUR SP.A-voorzitter John Crombez start de procedure om het Limburgse provincier­aadslid Ahmet Koç uit de partij te zetten. Maar het afpakken van een partijkaar­t is makkelijke­r gezegd dan gedaan.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL | De SP.A heeft het gehad met Ahmet Koç. Het Limburgse provincier­aadslid uit Beringen plaatste naar aanleiding van de mislukte staatsgree­p in Turkije een pittige boodschap op zijn Facebookpa­gina. ‘Allah, bescherm ons tegen de landverrad­ers. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen.’ Wat later maakten tientallen Turken in Beringen zich klaar om een gebouw te slopen dat gelinkt wordt aan een gülenistis­che organisati­e. Koç zelf houdt vol dat hij niets te maken heeft met die opstootjes. Toch heeft hij alle schijn tegen. Over de gülenisten krijgt hij geen goed woord over zijn lippen. En Koç profileert zich al langer als een hartstocht­elijke aanhanger van de Turkse president Erdogan. Om die reden kwam hij in april een eerste keer in aanvaring met de partijleid­ing. Erdogan legde de media flink aan banden. Koç zag daar geen graten in. Meteen herleidde hij het partijstan­dpunt tot een vodje papier.

Luc Van den Bossche

Crombez wil de man uit de partij. Bij het eerste conflict nam hij nog de telefoon om een en ander uit te praten. Maar de SP.A heeft het gevoel dat er met Koç geen land meer te bezeilen valt. Momenteel werkt de partij aan de opbouw van een dossier. In augustus komt de administra­tieve commissie samen. Koç mag zich komen verdedigen. Er is geen beroep mogelijk.

De SP.A heeft het gevoel dat er met Koç geen land meer te bezeilen valt. Alleen de vakantie staat een snelle defenestra­tie in de weg

 ?? Raymond Lemmens ?? ‘Allah, bescherm ons tegen de landverrad­ers’, schreef Koç op zijn Facebookpa­gina.
Raymond Lemmens ‘Allah, bescherm ons tegen de landverrad­ers’, schreef Koç op zijn Facebookpa­gina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium