De Standaard

België pleit voor Europese kieskring

Minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) pleit voor een Europese kieskring, waardoor Belgen ook een Duitser of Spanjaard in het Europees Parlement kunnen stemmen.

- (cv, belga)

BRUSSEL | De Brexit heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat veel Europeanen vinden dat de Europese instelling­en een black box zijn waarop ze geen enkele vat hebben. Resultaat: steeds minder Europeanen kunnen zich vinden in het Europese project. Een kleine stap om aan dat democratis­che deficit tegemoet te komen, zou de rechtstree­kse verkiezing van een aantal Europese parlements­leden door middel van een Europese kieskring kunnen zijn. Zo zouden Belgen evengoed een Duitser of een Spanjaard in het Europees Parlement kunnen stemmen.

Controle op rechtsstaa­t

Onze minister van Buitenland­se Zaken, Didier Reynders (MR), hield gisteren op de Europese Raad Algemene Zaken in Bratislava een pleidooi voor zo’n Europese kieskring. ‘Die kieskring is een van de elementen die op tafel moeten komen bij de discussie over de herinricht­ing van het Europees Parlement. Er wordt veel gepraat over de relatie met de burger, maar de verkiezing­en vormen daarin het sterkste moment, dus moet we proberen om daar het accent te leggen’, verdedigt Reynders de Europese kieskring. Verschille­nde aanwezigen in Slovakije steunden het idee. Minister Reynders pleitte in Bratislava ook opnieuw voor een controleme­chanisme op de rechtsstaa­t in de Europese Unie. Dat mechanisme zou elk jaar de rechten in elke lidstaat kunnen analyseren, zoals dat nu al gebeurt met de begroting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium