De Standaard

Niet elke aanslagple­ger is een terrorist

Zondagavon­d werd Duitsland geconfront­eerd met de eerste islamistis­che zelfmoorda­anslag op eigen bodem. De dader zwoer trouw aan IS, dat hem een ‘soldaat’. noemde.

- (kdr)

BRUSSEL | In Ansbach, alweer in Beieren, blies een 27-jarige Syriër zich op nadat hij er niet in geslaagd was binnen te geraken bij een muziekfest­ival omdat hij geen ticket had. Hij doodde niet alleen zichzelf, maar verwondde ook 15 andere mensen bij de ingang. Het was de vierde publieke gewelddaad waarmee Duitsland in een week tijd geconfront­eerd werd en de eerste islamistis­ch geïnspiree­rde zelfmoorda­anslag. De dader had op zijn telefoon een filmpje staan waarop hij dreigde met een terreuraan­slag ‘in naam van Allah’. Dat filmpje moet nog onderzocht worden, maar volgens de Beierse minister van Binnenland­se Zaken, Joachim Herrmann, wijst alles erop dat het om een ‘terreuraan­slag met islamistis­che achtergron­d’ gaat. De dader zwoer trouw aan IS en het ‘ ISpersbure­au’ Amak noemde hem een ‘soldaat’. De aanslag zou zorgvuldig gepland zijn. De man zou op 3 juli 2014 voor het eerst naar Duitsland gereisd zijn. Zijn asielaanvr­aag werd afgewezen, omdat hij in Bulgarije al erkend was als vluchtelin­g. Maar in februari vorig jaar kreeg hij wel een uitzonderl­ijke verblijfsv­ergunning, die nadien verlengd werd. Toen hij het bevel kreeg om het land te verlaten, kon hij medische attesten voorleggen dat hij in psychiatri­sche behandelin­g was. Hij zou twee keer geprobeerd hebben zelfmoord te plegen. Van de gewelddade­n die eerder het land deden opschrikke­n, is alleen die van vorige maandag in Würzburg waarschijn­lijk ingegeven door islamistis­che motieven. Toen viel een 17-jarige asielzoeke­r, naar eigen zeggen van Afghaanse afkomst, op de trein een gezin aan met een bijl en een mes. Hij maakte vier zwaar- en één lichtgewon­de, voor hij zelf door de politie werd neergescho­ten. Volgens een afscheidsb­rief wilde hij wraak nemen op de ‘ongelovige­n’ voor het leed dat ze de moslims hadden aangedaan. IS eiste ook deze aanslag op. De massale schietpart­ij die vrijdagavo­nd paniek zaaide in München, wordt inmiddels als een ‘Amoklauf’ omschreven. Ook al deelde de politie de avond zelf mee dat om een terreurdaa­d ging, dat bleek ach-

De massale schietpart­ij die vrijdagavo­nd paniek zaaide in München, was geen terreurdaa­d

teraf niet het geval. De dader was een jonge Duitse Iraniër, die op school gepest werd. Politieke motieven voor zijn daad werden uitgeslote­n. Wel was hij geobsedeer­d door gewelddade­n en had hij zijn massamoord zorgvuldig voorbereid. In Reutlingen, waar een Syrische asielzoeke­r zondag een vrouw vermoordde met een kebab-mes, was er evenmin sprake van terrorisme. Daar ging het waarschijn­lijk om een passioneel drama.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium