De Standaard

Bel20 steeds minder Belgisch

De Brusselse beursdirec­tie heeft gisteren in Amsterdam de groep Ahold Delhaize verwelkomd als Belgisch Bel20-bedrijf. De ‘buitenland­ers’ Engie, ING en Galapagos gingen AD al eerder voor.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

| Weerspiege­lt de Bel20 de Belgische economie nog voldoende? In de top vijf van de grootste Belgische Bel20-bedrijven zitten maar liefst drie buitenland­se ondernemin­gen: energiegro­ep Engie, bankgroep ING en Ahold Delhaize. Die laatste is goed voor een beurswaard­e van 28 miljard euro of grofweg de opgetelde beurswaard­e van de onderste negen spelers in de Bel20. Het is duidelijk dat de beurs het moeilijk heeft om zich neer te leggen bij de economisch­e realiteit. België is bij Electrabel, onderdeel van Engie, al lang geen factor meer in de door Parijs aangestuur­de groep. Ook Delhaize zal snel merken dat voortaan Zaandam de scepter zwaait. De vroegere woordvoerd­ers op corporate niveau verdwijnen zelfs. Belgische journalist­en moeten voortaan met de Nederlands­e woordvoerd­ers van Ahold telefonere­n.

Pragmatisc­he aanpak

‘Ik denk dat Engie in België nog meer economisch­e activiteit heeft dan AB InBev’, reageert Vincent Van Dessel, directeur van Euronext België. Een criticus wijst erop dat AB InBev zich wel presenteer­t als een in België verankerde groep en dat het niet aan de beurs is om Engie voor te stellen als een Belgische speler. De pragmatisc­he aanpak van de beurs verrast soms zelfs bedrijven. Toen ING Groep bijvoorbee­ld haar verzekeraa­r afstootte, kreeg de bank van de Brusselse beurs te horen dat ze Belgisch was. ING was blij met het nieuws. Het pragmatism­e is ingegeven door de kaalslag op de beurs. Zij doet er alles aan om toch nog enkele grotere en de facto liquide aandelen hier te houden om op die manier (internatio­nale) beleggers een liquide product te kunnen aanbieden. Concreet is een bedrijf Belgisch als ofwel één derde van de balans uit Belgische activa bestaat, ofwel 15 procent van de jobs Belgisch is, ofwel ‘één derde van de beslissing­sactivitei­ten in België ligt’. Is het bedrijf ook groot genoeg, dan komt het automatisc­h in de Bel20. Bovendien wordt het criterium ‘beslissing­scentrum’ erg soepel toegepast. Hoofdkanto­or niet in België? Geen probleem, ‘ subkantore­n’ tellen ook mee. Zo heeft Delhaize al gezegd dat het in Anderlecht een ‘Europees center’ heeft. Voor bestaande spelers geldt niet de 33-33-15-regel, maar volstaat 20-20-10 vanuit de ‘continuïte­itsgedacht­e’.

Twee indexen

Kan de Brusselse beurs niet beter grotere Belgische bedrijven die net buiten de Bel20 vallen, opvissen in plaats van voor buitenland­se bedrijven te kiezen? ‘Je zou kunnen opteren voor twee beursindic­es. De Bel Big, waarin dan ook de middelgrot­e bedrijven zitten, en een Bel Small’, zegt beursspeci­alist Tom Simonts van Bolero (KBC). Hij waarschuwt wel dat essentieel is om voldoende liquide aandelen in de Bel Big te hebben. ‘Maar lid zijn van de index kan ook de liquiditei­t van het aandeel ten goede komen’, zegt Simonts. Bedrijven als Melexis, D’Ieteren, Fluxys en Lotus Bakeries hebben allemaal beurswaard­en die in de buurt liggen van de 2 miljard euro. Kinepolis, Van de Velde, Tessenderl­o, Gimv en Euronav staan wellicht ook niet mis in zo’n bredere index.

Nationale vlag

Euronext-directeur Van Dessel waarschuwt dat de massa vrij verhandelb­are aandelen van een bedrijf goed moet zijn voor één miljard euro. ‘We hebben tien jaar geleden die regel verstrengd. Als je te weinig liquide aandelen in je index hebt, riskeer je dat beleggers de hele index links laten liggen.’ Simonts meent dat de tijd van ‘mandjeshan­del’ in een geglobalis­eerde wereld minder aan de orde is. ‘ Zo’n index is een beetje zoals het planten van een nationale vlag op de beurs.’ Toch meent Van Dessel dat nog altijd enkele honderden miljoenen euro’s van de beurshande­l specifiek gericht zijn op de grootste Belgische aandelen. ‘Telkens als we de samenstell­ing van de Bel20 aanpassen, zien we dat het volume op die dag drie keer zo hoog ligt.’ De eerstvolge­nde aanpassing van de index gebeurt in februari 2017. Dan zal duidelijk zijn of Ahold Delhaize in de Bel20 blijft.

‘Je zou kunnen kiezen voor twee beursindic­es: de Bel Big, waarin ook middelgrot­e bedrijven zitten, en een Bel Small’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium