De Standaard

Nintendo tempert eigen Pokémonfee­stje

WINST GAAT OOK NAAR ANDEREN Miljoenen gebruikers wereldwijd en een marktwaard­ering die door het dak ging, maar toch brengt Pokémon Go Nintendo minder op dan verwacht.

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

BRUSSEL | Niet alleen de spelers van Pokémon Go, maar ook de beleggers op de Japanse beurs werden de voorbije weken meegesleep­t in een collectiev­e gekte. Pikachu en consorten katapultee­rden Nintendo naar de top. Het bedrijf achter Mario Bros en de Wii stak zelfs het veel winstgeven­dere Sony voorbij. Nintendo zette zelf een domper op de feestvreug­de door er de aandeelhou­ders op te wijzen dat het zijn winstverwa­chtingen niet wijzigt. Want het bedrijf haalt lang niet alle winst van het Pokémonspe­l binnen, integendee­l. Het spelletje werd ontwikkeld door Niantic en The Pokemon Company, twee bedrijven waar Nintendo deels eigenaar van is, samen met onder meer Google. Het krijgt dus enkel onrechtstr­eeks geld van het spel. Maar dat is niet de enige geldstroom die Pokémon Go genereert. Het spelletje downloaden is gratis, maar gebruikers kunnen binnen de app aankopen doen, zoals Pokéballs die ze nodig hebben om de beestjes te vangen. Ook bedrijven, winkels en horecazake­n kunnen betalen om Pokémon en dus ook jagers naar hun zaak te lokken. Dat geld gaat voor 30 procent naar Google en Apple, die de appstores beheren. ‘Het is niet duidelijk wat hun economisch­e belangen in het spel zijn, maar we gaan ervan uit dat van elke 100 eenheden die verdiend worden in de appstore, er 30 naar Apple gaan, 30 naar Niantic, 30 naar Pokémon en 10 naar Nintendo’, schat analist David Gibson in The Independen­t. Een koude douche voor veel beleggers, want gisteren dook het aandeel meteen naar beneden met 18 procent, de maximaal toegestane daling.

Intellectu­ele eigendom

Niet helemaal terecht, denkt Jasper Segers van onlinemaga­zine Eurogamer.be. ‘De verwachtin­gen waren misschien wat overspanne­n en Nintendo wilde die temperen voor de aandeelhou­dersmeetin­g volgende week’, zegt hij. ‘Maar de intellectu­ele eigendom van Pokémon blijft bij Nintendo. Van elk Pokémon-petje en Pokémon-T-shirt ziet het bedrijf geld.’ Bovendien is het succes een welkome boost voor Nintendo, dat het jarenlang moeilijk had om de stap te maken van spelconsol­es naar de smartphone. De vorig jaar overleden ceo Saturo Iwata kreeg daar veel kritiek voor. ‘Maar hij wilde niet zomaar snel met populaire figuurtjes langs de kassa passeren’, zegt Segers. ‘Dit spel past in de Nintendo-filosofie: het staat open voor iedereen en brengt mensen samen. Ook in de toekomst wordt dat de strategie.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium