De Standaard

MARISSA MAYER YAHOO Mismanagem­ent afgestraft

- (rmg)

Een verkoop van Yahoo was niet wat de flamboyant­e Marissa Mayer voor ogen had, toen ze vier jaar en tien dagen geleden de teugels in handen nam bij het bedrijf. Ze maakte de overstap van Google naar Yahoo met als uitdrukkel­ijk doel het bedrijf zijn glans van weleer terug te geven. Maar een duidelijke strategie om dat te bereiken, bleef uit. De overname van Tumblr, een jaar na haar aantreden, bleek een peperdure misser. Enkele interne organisato­rische maatregele­n riepen weerstand op bij het personeel. Tegelijk besteedde Mayer veel aandacht aan andere zaken, zoals bestuursfu­ncties bij Walmart en een reeks nonprofito­rganisatie­s. Ook liet ze zich opmerken met een modeshoot in Vogue.

Het dieptepunt van haar carrière als ceo kwam er in januari van dit jaar, toen analisten uitrekende­n dat de kernactivi­teiten van Yahoo minder waard waren dan 0 dollar. De beurswaard­e van Yahoo zelf was kleiner dan de gezamenlij­ke waarde van zijn participat­ies in andere bedrijven. Aandeelhou­ders als Starboard Value begonnen een campagne om Mayer te vervangen en het bedrijf te verkopen. In februari meldde ze dat er inderdaad kopers gezocht werden. Mayer zelf heeft contractue­el laten bepalen dat ze recht heeft op een afscheidsp­remie van 57 miljoen dollar als ze binnen een jaar na de verkoop wordt ontslagen. Mogelijk stapt ze over naar Verizon of blijft ze de participat­ies in Azië beheren, maar waarschijn­lijker is dat ze andere horizonten opzoekt.

In januari bleken de kernactivi­teiten van Yahoo minder dan 0 dollar waard Smith pleitte er al in 2014 voor om Yahoo samen te voegen met AOL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium