De Standaard

Economisch­e cijfers spreken Brexitonhe­ilsprofete­n tegen

VOORSPELDE PANIEK BLIJFT UIT De Europese economie heeft weinig last van de nakende Brexit. Is het Europese afscheid van de Britten dan toch niet zo schadelijk?

- (rmg)

BRUSSEL | ‘Geen paniek. Tenminste, nog niet.’ Carsten Brzeski van ING-Duitsland reageerde gisteren met Brits flegma op de nauwelijks waarneemba­re daling van de Duitse Ifo-index, die het ondernemer­svertrouwe­n meet. Vóór het referendum stond die op 108,7, nu kwam het cijfer uit op 108,3. Het op één na hoogste cijfer van dit jaar. ‘Het enige waarneemba­re Brexit-effect is de daling van de component die de economisch­e verwachtin­gen meet. Die ging van 103,1 naar 102,2’. Niet alleen de Duitse Ifo-index blijft vrijwel onbewogen bij het Brexit-spektakel van de afgelopen weken. Vorige week vrijdag was er al de milde reactie van de Europese PMIindex. Die ging van 53,1 naar 52,9. De Britse centrale bank achtte het ook al niet nodig om het monetaire beleid na de Brexit bij te sturen en wachtte liever nog even af. En de beurzen, de meest paniekgevo­elige barometers van het economisch sentiment, staan nu hoger dan vóór het referendum. Zaten al die onheilspro­feten er dan naast, toen ze een Britse recessie als een vrijwel zeker gevolg van het referendum bestempeld­en – met aanzienlij­ke fall-out voor de Europese economie? Het is nog te vroeg om daar een antwoord op te geven, schrijft Brzeski. Maar ook hij toont aan de hand van cijfers aan dat wat Duitsland betreft toch geen catastrofe te verwachten is. De Brexit kan tot een daling van de export met 5 procent leiden, en 7 procent van de Duitse export gaat naar Groot-Brittannië. ‘Dat lijkt beheersbaa­r.’

Centrale banken

Voor Groot-Brittannië zelf kan de schade wel forsere vormen aannemen. De Britse PMI-index zakte sterker dan verwacht en staat nu op het laagste peil sinds april 2009. Het cijfer is nu lager dan 50, wat betekent dat de ondernemer­s een economisch­e krimp verwachten. Het cijfer ging van 52,3 in juni naar 47,4 in juli, de grootste maandop-maand-daling in de geschieden­is. De analisten van Merrill Lynch gaven het ook al onomwonden toe: ‘Wij, en vele anderen, dachten dat er een grotere fall-out zou zijn van de Brexit.’ De houding van de centrale banken, die de economie massaal blijven ondersteun­en, heeft veel geholpen. Bovendien blijft de Amerikaans­e economie sterk presteren – dat compenseer­t misschien de Britse dip. En tot slot is er ook vertrouwen in de nieuwe Britse premier, die onder het motto ‘Brexit means Brexit’ pleit voor een helder plan van aanpak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium