De Standaard

Lek in waterleidi­ng zet kelders en straat onder water

ÉÉN GEZIN STAAT TIJDELIJK OP STRAAT In Everberg (Kortenberg) heeft een waterlek onder de straat gisteren zware wateroverl­ast veroorzaak­t. Eén gezin staat door de schade tijdelijk op straat.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ KORTENBERG NICOLAS CLAUS

‘Toen we wakker werden, stond het water al aan het plafond van onze kelder’

| Het waterlek ontstond gisterocht­end vroeg, toen veel bewoners nog aan het slapen waren. ‘Het is niet de eerste keer dat daar een lek ontstaat’, zegt politiekor­pschef Walter Endels. ‘ Op die plaats is een oudere buis van de waterleidi­ng verbonden met een nieuwe. Door de trillingen van het verkeer is die verbinding vermoedeli­jk gesprongen, waardoor plots liters water in de grond vrijkwamen. Dat heeft eerst tot een grondverza­kking geleid. Ik ging zelf ter plaatse en zag hoe het water gewoon door de stoeptegel­s naar buiten gelopen kwam. Een grote hoeveelhei­d water is ook in de kelders van twee woningen gelopen.’ Een van de twee getroffen woningen was nog maar net verkocht en dus niet bewoond. Voor Nicolas en Sylvia in het huis ernaast had het waterlek echter zware gevolgen. ‘Toen we wakker gebeld werden, stond het water in onze kelder al tot tegen het plafond’, vertelt Nicolas. ‘Als er tien minuten later was ingegrepen, zou het gelijkvloe­rs ook helemaal onder water hebben gestaan. Het water had zo’n kracht dat onze houten keldertrap is ingestort.’

Elektricit­eitskast

De brandweer was meer dan twee uur bezig met het leegpompen van de kelder van het gezin. Hun elektricit­eitskast stond in de kelder en de leidingen liepen schade op. Het gezin zit nu zonder elektricit­eit, en dat voor minstens een week, want de kelder moet opdro- gen voor er herstellin­gen uitgevoerd kunnen worden. Het gezin met twee kinderen moet dus tijdelijk hun huis uit. ‘Het OCMW zoekt een oplossing, maar de zoektocht is moeilijk’, zegt Sylvia. Ook in de rest van de straat was er gisteren tijdelijk geen water en gas. ‘Ook het gas is afgesloten, omdat we zeker moeten zijn dat dat geen schade heeft opgelopen’, zegt de korpschef. ‘De Watergroep zoekt nu het waterlek en herstelt dat. Eens dat gebeurd is, zal de straat vermoedeli­jk snel weer water en gas hebben.’ De straat is voorlopig afgesloten. Ook vandaag wordt er nog gewerkt om de put te dichten en te maken dat de ondergrond weer stabiel is.

 ?? Hsb ?? De straat is afgesloten. Ook vandaag wordt er nog gewerkt.
Hsb De straat is afgesloten. Ook vandaag wordt er nog gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium