De Standaard

Waarom ik Erdogan nog steeds steun

-

Is een iets centraler en autoritair­der geleide democratie zo slecht? Mag ik vinden dat België op sommige punten faalt?

Laat ik mezelf eerst voorstelle­n. Wijlen mijn grootvader is in 1963 naar België komen werken in de mijnen van Heusden-Zolder. Dankzij de steun van mijn ouders heb ik rechten kunnen studeren en de sociale ladder kunnen beklimmen. Ik voel me evengoed Belg als Turk. Met veel overtuigin­g heb ik meerdere Belgische waarden, opvattinge­n, smaken en tradities overgenome­n. Maar ik ben ook heel Turks. Meer dan ik soms besef en wil toegeven, al ben ik fier op mijn afkomst. Ik vind de combinatie van mijn identiteit­en schitteren­d: de kille nuchterhei­d verweven met de verhitte passie. Ik stoor mij aan de berichtgev­ing over Turkije, met alleen pro’s en contra’s. Het gevoel (over Erdogan) bepaalt de visie.

Daad- en wilskracht

Aanvankeli­jk juichte ik Erdogans aanpak toe. Als laatstejaa­rsstudent kon ik maar niet begrijpen dat het anno 2000 voor ge- sluierde Turkse studentes onmogelijk was om zich in te schrijven aan de universite­it, terwijl dat in België wel kon. Ik herinner mij zijn overwinnin­gstoespraa­k van 2002, waarin hij zei dat de tijd rijp was om een aantal maatschapp­elijke evenwichte­n te herstellen. Iedereen had door waarover hij het had, maar het duurde – ondanks de onafgebrok­en jaren van absolute meerderhei­d – bijna tien jaar om voor elkaar te krijgen dat alle instelling­en in het land gesluierde studentes toelaten. Later daalde mijn sympathie, omdat hij verschille­nde keren een momentum gemist heeft om een minder verdeeld Turkije te creëren. Maar ik veroordeel hem daarvoor niet. Hij heeft nooit anders gekend. Wat verwacht u van iemand die vier maanden heeft moeten brommen omdat hij een gedicht voorlas dat nota bene studiemate­riaal was in sommige schoolboek­en? Geen Europees commissari­s gehoord die toen dat vonnis veroordeel­de, trouwens. Maar ik ben blijven sympathise­ren met hem, omdat ik zijn daad- en wilskracht benijdde en bewonderde. Ik herinner mij een vergaderin­g jaren geleden in Brussel, waarbij een honderdtal hoogopgele­ide Turken uit België door Erdogan werden uitgenodig­d. Het ging over het nut en de noodzaak van een Turks middenveld. Hij heeft liefst zes uur met ons gedebattee­rd, zonder pauze. Zo’n passie kleeft aan de ribben bij de aanwezigen.

Honderden Voltaires

We moeten de Turkse politiek dringend eens door een andere dan de westerse bril bekijken. Democratie is inderdaad een verheven manier van besturen. Maar (West-)Europa heeft er honderden jaren, honderden oorlogen en honderden Montesquie­us en Voltaires voor nodig gehad om te geraken waar het nu staat. De scheiding der machten en de werking van het staatsbest­el zijn begrippen die hier vrijwel niet ter discussie staan. Turkije staat nog niet zover. Het Turkse stadium in dit proces in acht genomen, doet het land het nog niet zo slecht. Bovendien kan onze notie van democratie alleen gedijen in een politiek en militair rustig klimaat. Denkt u dat België dezelfde democratis­che principes zou kunnen hoog houden als het Syrië, Irak en Iran als buur zou hebben? Als er al decenniala­ng oorlog wordt gevoerd in de regio, België de enige democratie in de streek zou zijn, er een onwaarschi­jnlijk aantal vluchtelin­gen asiel zou hebben gevraagd, de provincie Luxemburg zich zou willen afscheiden? Verguis Erdogan niet wegens een gevoel dat hij niet deugt, maar geef hem evenveel krediet als een andere regering met dezelf-

de legitimite­it. Kunnen de tekenen waaruit men hier afleidt dat Turkije naar een islamitisc­he dictatuur verglijdt, niet het recht zijn van een democratis­che regering om een eigen beleid volgens een eigen partijstan­dpunt uit te stippelen? Zeker als men die visie keer op keer bevestigd ziet bij de stembusgan­g? Zeker als het geldende, gelaïcisee­rde staatsbest­el niet overeenste­mt met de gevoelens van een zeer groot deel van de bevolking?

Oosterweel

De vraag is of Erdogan niet uit pure noodzaak de afgelopen veertien jaar het bureaucrat­isch, gerechteli­jk en militair apparaat naar zijn hand tracht te zetten, gewoon om ze in stand te houden. De waarheid zal al- licht ergens in het midden liggen. Is een – toegegeven – iets centraler en autoritair­der geleide democratie zo slecht? Mag ik vinden dat België op sommige punten faalt? Hoeveel jaren zijn wij al bezig met BAM en het Oosterweel­tracé zonder dat één steen is gelegd? In Turkije hebben ze de op drie na grootste hangbrug ter wereld in drie jaar gebouwd. België en Turkije zouden beter wat goede gewoontes van elkaar overnemen. Denk aan een Turkije waar meer verdraagza­amheid voor het gedachtego­ed van de ander heerst, waar polarisati­e plaatsmaak­t voor nuchterhei­d. Denk aan een België waar de inwoners zich als Belg betrokken voelen bij alle ontwikkeli­ngen van hun land in plaats van zich alleen maar te bekommeren om zichzelf. Tot slot: mag ik iedereen vragen om deze coup iets kritischer te bekijken? De pers laat geen spaander heel van een nochtans democratis­ch verkozen Erdogan. Iedereen staat versteld van de snelheid waarmee lijsten van namen naar boven komen die gelinkt worden aan Gülen. Is men vergeten dat de strijd al langer woedt en dat de staatsveil­igheid al langer over deze namen debatteert? Minister-president Geert Bourgeois vergelijkt het Turkse beleid in noodtoesta­nd met naziprakti­jken. Dat is overtrokke­n. Noodtoesta­nden vereisen bijzondere maatregele­n die doorgaans heel verregaand zijn, soms ook verkeerd, maar altijd ingegeven vanuit het instinct van zelfbehoud.

 ??  ?? NUH ALKIS Wie? Advocaat.
Wat? België en Turkije kunnen wat van elkaar leren: Turkije mag wat toleranter worden voor afwijkende meningen, maar Belgen zouden ook wat meer betrokkenh­eid mogen tonen bij wat in het eigen land gebeurt.
NUH ALKIS Wie? Advocaat. Wat? België en Turkije kunnen wat van elkaar leren: Turkije mag wat toleranter worden voor afwijkende meningen, maar Belgen zouden ook wat meer betrokkenh­eid mogen tonen bij wat in het eigen land gebeurt.
 ?? Ozan Kose/afp ?? ‘Verguis Erdogan niet wegens een gevoel, maar geef hem evenveel krediet als een andere regering met eenzelfde legitimite­it.’
Ozan Kose/afp ‘Verguis Erdogan niet wegens een gevoel, maar geef hem evenveel krediet als een andere regering met eenzelfde legitimite­it.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium