De Standaard

Een boemerang met gsmstralin­g

De Brusselse politie wil de Iraanse student die urenlang onder schot werd gehouden, laten opdraaien voor de kosten van de onnodige interventi­e. Ook deze gerechteli­jke actie zou weleens een flop kunnen worden, schrijft JAN NOLF.

-

Het bericht over het ‘vals alarm’ dat een Iraanse doctoraats­student veroorzaak­te in Brussel, heeft The New York Times gehaald. In de actie #positivebe­lgium konden we dit missen als kiespijn. Gelukkig publiceerd­e de krant niet het excuus dat de politie voor het misverstan­d gaf: ‘Hij sprak alleen maar Engels.’ Dát had onze horeca pas toeristen gekost. Er was ook goed nieuws: de jongeman heeft het overleefd. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer het hypernerve­uze veiligheid­sklimaat onschuldig­e politiesla­chtoffers maakt. Ondertusse­n heeft de politiezon­e Brussel Hoofdstad–Elsene aangekondi­gd dat ze de student (én zijn universite­it) voor de kosten van de actie wil doen opdraaien. Daartoe zal de politie de fout van de student moeten bewijzen, de schade van haar diensten aantonen, en een oorzakelij­k verband dat van het ene naar het andere leidt. Pas als die drie voorwaarde­n vervuld zijn, is de student ‘verantwoor­delijk’. In het zomerse Brussel rondlopen in een dikke winterjas is geen fout. Evenmin kan het (bewakings-)agenten of zelfs mensen in het publiek ten kwade geduid worden dit ‘opmerkelij­k’ te vinden – wat dan aanleiding kan geven tot een controle. Volgens de eerste berichten had de student overigens wel een document bij om te sta- ven dat hij gsm-straling aan het onderzoeke­n was. Dat getuigt van voorzichti­gheid die voor hem en de UGent pleit. Waarom dat niet geleid heeft tot een snellere oplossing van het misverstan­d, zal de Brusselse politie aan de rechter moeten uitleggen.

Babylon

De fout waarop de politiedie­nsten hun betoog steunen, zal allicht draaien rond een beweerd gebrek aan medewerkin­g van de student bij de interpella­tie. Maar het is niet duidelijk welk bevel de jongeman zou genegeerd hebben. Dat de politie zelf zoveel belang hechtte aan de taalproble­matiek, kan illustrere­n dat vooral zijzelf schuldig is aan

We gaan toch geen mensen bestraffen om hoe ze eruitzien of hoe ze zich kleden?

een Babylonisc­he spraakverw­arring. Bovendien kan het Comité P. aan de inzet van onevenredi­ge middelen ook een vette kluif hebben. De wet op het politieamb­t bepaalt immers dat elk gebruik aan geweld redelijk moet zijn in verhouding tot het legitiem nagestreef­de doel. In zijn verslag na de zaak-Jonathan Jacob benadrukte het Comité P overigens nog de noodzaak van onderhande­laars. Hier blijkt eerder van een pijnlijk communicat­ieprobleem sprake dat tot de urenlange stand-off heeft geleid.

Racial profiling

De politie beweert nog dat het standaard is dat de ‘schuldige’ moet opdraaien voor de gemaakte kosten. Dat is absurd. Aangezien hier mogelijk sprake is van racial profiling, geef je zo het signaal dat mensen die wegens hun ‘profiel’ gecontrole­erd worden, moeten bijdragen in de kosten van die gemeenscha­psdienst. We gaan toch geen mensen bestraffen om hoe ze eruitzien of hoe ze zich kleden? Zelfs al zou een element in de houding van de student bijgedrage­n hebben tot verdere argwaan, dan nog lijkt hij allerminst aansprakel­ijk voor de hele heisa, en de UGent – die zelf heel ongelukkig communicee­rde – evident zo mogelijk nog minder. Nog los van een aantal procedurep­roblemen (kan de politie van Brussel Hoofdstad de kosten van Defensie invorderen?) kondigt het proces zich aan als een delicate testcase voor veiligheid­skosten. Het vonnis kan bij de Brusselse politie als een boemerang in het gezicht terechtkom­en. Wat de Iraanse student onderging, was een traumatisc­he vorm van bedreiging, en dat is ook een vorm van geweld.

 ??  ?? Jan Nolf Ere-vrederecht­er en justitiewa­tcher
Jan Nolf Ere-vrederecht­er en justitiewa­tcher

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium