De Standaard

Magiërs zonder magie

- JEROEN STRUYS

NOW YOU SEE ME 2 Van: Jon M. Chu Met: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Daniel Radcliffe, Michael Caine, Morgan Freeman 129 min.

Film is magie: dat wist goochelaar­filmpionie­r Georges Méliès al. Meer dan 100 jaar later blijft daar weinig van over in deze film over goochelaar­s. Nu computers alles op het scherm kunnen toveren, kijken we niet op van wat hocus pocus. De cijfers zeggen echter wat anders.

Now you see me bracht drie jaar geleden zo’n 320 miljoen euro op. The show must go on, en dus mochten Jesse Eisenberg, Woody Harrelson en Dave Franco weer opdraven als ‘ The Four Horsemen’. Isla Fisher haakte af wegens zwangersch­ap, maar geen nood: die ene vrouw werd routineus door een andere vervangen (Lizzy Caplan). Mark Ruffalo keert terug als infiltrant bij de politie. The Four Horsemen is een geheim genootscha­p van meestergoo­chelaars die strijden tegen onrecht met tarotkaart­en, hypnose en andere goochelari­j. De onderwerpe­n zijn actueel. Waar in de vorige film de banken en verzekeraa­rs kop van Jut waren, gaat het dit keer om een softwarebe­drijf.

Octa zou een combinatie van Apple en Facebook kunnen zijn. Met nieuwe gsm’s zal het bedrijf de privégegev­ens van de consument verkopen ‘voor winstbejag’. Om dat plan te dwarsbomen, moeten de Horsemen een chip stelen. Zoals dat hoort bij een goochelsho­w, zijn er zoveel verrassend­e wendingen dat je er op den duur geen touw meer aan vast kunt knopen. Het trucje waarbij Woody Harrelson zichzelf en zijn boosaardig­e tweelingbr­oer speelt, werkt maar half. Daniel Radcliffe is bizar gecast als duivelse technologi­etycoon. ‘Wetenschap verslaat magie’, debiteert de tovenaar uit de Harry Potter-films. Met ook Morgan Freeman en Michael Caine in bijrollen kreunt de film onder de topacteurs. In se is dit een kraakfilm: het gaat om de diefstal van een chip. Maar qua vorm is het een superhelde­nfilm, met de vier musketiers als onsterfeli­jke supergooch­elaars. Alleen: de magie werkt niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium