De Standaard

Belg laat woonkredie­t derde keer herzien

KBC MELDT 30 PROCENT MEER HERFINANCI­ERINGEN

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL | De grootbanke­n zien steeds meer klanten aankloppen met de vraag hun woonkredie­t nogmaals te herfinanci­eren. Om zo een kleiner bedrag per maand te moeten afbetalen. Inmiddels staat de rente echter zo laag, dat velen dachten dat de citroen bij hun bank nu wel was uitgeperst. Het is dan ook verrassend dat de Belgische grootbanke­n gisteren een nieuwe golf van herfinanci­eringen meldden. ‘Sommige klanten laten hun woonkredie­t zelfs al voor de tweede of de derde keer herfinanci­eren’, aldus financieel directeur Luc Populier van KBC gisteren in de marge van de presentati­e van de jaarcijfer­s. Een trend die volgens hem nog enige tijd kan aanhouden. ‘ Want na de Brexit is de rente nog dieper gezakt’.

KBC telde in het tweede kwartaal liefst 30 procent meer klanten die hun woonkredie­t herfinanci­eren. BNP Paribas Fortis zelfs 128 procent meer. En na de Brexit is de rente nog verder gedaald. ‘Sommige klanten laten hun woonlening al voor de tweede of derde keer herzien.’

BRUSSEL | Het klinkt bekend in de oren. Veel Belgen profiteren van de extreem lage rente om hun woonkredie­t te laten herzien, om zo een kleiner bedrag per maand te moeten afbetalen. Was er vorig jaar ook al niet zo’n grote stormloop? ‘Dat klopt. Die was toen nog veel groter’, zegt Luc Populier, financieel directeur van KBC, in de marge van de presentati­e van de KBC-halfjaarci­jfers. ‘ Maar door de extreem lage rente komen steeds meer van die mensen nu terug. Sommige klanten laten hun woonkredie­t zelfs al voor de tweede of de derde keer herfinanci­eren.’ Die trend kan volgens KBC nog enige tijd aanhouden. ‘Want na de Brexit is de rente nog dieper gezakt.’ KBC zag het aantal herfinanci­eringen in het tweede kwartaal met liefst dertig procent stijgen van 1 naar 1,3 miljard euro. Dat is nog een stuk minder dan in het recordjaar 2015, toen er bij KBC voor liefst 6 miljard euro herfinanci­eringen werden geteld. Maar de trend is toch opnieuw duidelijk stijgend. Dat bevestigde­n gisteren ook andere grootbanke­n. Marktleide­r BNP Paribas Fortis bijvoorbee­ld zag het aantal herfinanci­eringen van woonkredie­ten met liefst 128 procent stijgen in het tweede kwartaal. En ook ING België meldt ‘een duidelijke stijging’. De rente staat inmiddels zo laag dat nu al ruim 4.000 KBC-klanten gratis lenen, omdat hun variabel woonkredie­t de voorbije maanden nogmaals naar beneden werd aangepast en de rente inmiddels het nultarief heeft bereikt.

Toch doet het pijn

Toch is deze nieuwe herfinanci­eringsgolf in eerste instantie goed nieuws voor KBC. De inning van een wederbeleg­gingsvergo­eding – die gelijkstaa­t met drie maanden rente – levert KBC inkomsten op die meteen kunnen worden geboekt. Het gaat om 10 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2016 en 17 miljoen euro in het tweede kwartaal. Maar op lange termijn doen al die nieuwe herfinanci­eringen de bank wél pijn. De eenmalige meeropbren­gst staat immers niet in verhouding tot de toekomstig­e verliezen. De rente-inkomsten na de herziening dalen immers. ‘Een wederbeleg­gingsvergo­eding van drie maanden volstaat niet eens om één jaar renteverli­es te dekken’, zucht Populier. De Belgische banken zijn dan ook al lang vragende partij om die wederbeleg­gingsvergo­eding op te trekken van drie naar zes maanden. Maar de regering legt die vraag naast zich neer. En als je naar de sterke winstcijfe­rs kijkt van KBC, kun je dat ook begrijpen. Ondanks de lage rente, de hoge bankentaks en de extreme volatilite­it op de financiële markten door de Brexit, de problemen met de Italiaanse banken en geopolitie­ke onrust in Turkije, boekte KBC in het eerste halfjaar een winst van 1,1 miljard euro. Alle cilinders van de winstmotor draaiden op volle toeren. Zelfs het probleemki­nd Ierland bleef voor de tweede keer op rij uit de rode cijfers.

Beloning voor aandeelhou­ders

KBC-baas Johan Thijs kon het

De rente staat inmiddels zo laag dat nu al ruim 4.000 KBC-klanten gratis lenen

zich gisteren zelfs veroorlove­n om de aandeelhou­ders in november te belonen met een interim-dividend van 1 euro per aandeel. Dat komt neer op 50 procent van de winst, het deel van de winstkoek dat KBC zijn aandeelhou­ders ook in de toekomst garandeert. Echt reden tot klagen lijkt de grootbank dan ook niet te hebben.

 ??  ??
 ?? Joris Snaet ??
Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium