De Standaard

HOE VIES ZIJN STUDENTEN DIE HUN KOT NOOIT POETSEN? De geur van ongewassen lakens in een onverlucht kot

-

Het was een geel-wit geruite keukenhand­doek. Ik was de enige die de keuken van ons studentenk­ot geregeld gebruikte maar kijk, nu had iemand zijn keukenhand­doek bij die van mij gehangen, als een briefje dat onder de deur geschoven werd: toenaderin­g! Dat bleek al snel tegen te vallen. Aan het eind van het academieja­ar hing de handdoek nog steeds aan dezelfde vensterkli­nk zonder dat ik wist van wie hij was, het wit intussen vergrauwd, de vezels vettig. Zijn eigenaar gebruikte hem om in het holst van de nacht cheeseburg­ers uit de magnetron te halen, denk ik nu. Toen zat ik mijn eerste jaar op kot en drong het maar gaandeweg tot mij door dat de meeste van mijn leeftijdge­noten helemaal niets hadden met huiselijkh­eid of hygiëne. De geur van nooit gewassen lakens in een nooit verluchte kamer had zich in hun sjaals en aan hun neusharen gehecht. Ze merkten hem nergens nog op. Tom Van De Wiele, professor microbiële ecologie en technologi­e aan de Universite­it Gent, moet de geur ook weleens tegenkomen tijdens een hoorcolleg­e of examen. Zorgwekken­d vindt hij hem niet. ‘Ik denk niet dat je in een studentenk­amer meteen besmetting­sgevaar krijgt wanneer je ze niet schoonmaak­t of verlucht’, zegt Van De Wiele. ‘Je zult veeleer de geleedpoti­gen zoals spinnen en mijten aanmoedige­n. En dat klinkt erger dan het is: mensen leven al millennia met hen samen.’ Ook wie wél hygiënisch van aard is, heeft beestjes in zijn huis – zelfs op onze huid leven duizenden microscopi­sch kleine mijten. Tot voor kort hadden onderzoeke­rs alleen oog voor geleedpoti­gen die schade aanrichten of ziekten verspreide­n in onze huizen, maar een team van de North Carolina State University besloot het ruimer te zien en verzamelde in vijftig woningen álle geleedpoti­gen die het kon vinden. Dat leverde een wonderlijk­e soortenrij­kdom op: minimaal 32 en maximaal 211 verschille­nde soorten per woonst. De meeste daarvan zijn geen ongedierte, maar piepkleine soorten die braaf onder de radar blijven, zoals spinnetjes, boekenluiz­en en galmijten.

Poetsen met bacteriën

Eeuwenlang bestond hygiëne erin dat je zo veel mogelijk niet-menselijke levensvorm­en uit je huis weerde. Maar die opvatting is achterhaal­d, nu we de apparatuur hebben om te zien hoeveel minuscule organismen er onvermijde­lijk met ons samenleven, en hoe de overgrote meerderhei­d daarvan volstrekt onschadeli­jk is. Het heeft geen enkele zin die onschadeli­jke soorten te weren, integendee­l, goedaardig­e bacteriën verhindere­n vaak dat kwaadaardi­ge indringers snel terrein winnen. Het zou best kunnen dat een studentenk­ot jarenlang bevolkt wordt door bacteriën en beestjes die het goed voorhebben met hun student. Ze zouden weleens een beurt van de stofzuiger verdragen, maar het is toch een goede zaak dat ze niet elke week moeten opboksen tegen een dweil die gedrenkt is in javel, en die na het poetsen een haast steriel niemandsla­nd achterlaat waarin schadelijk­e bacteriën veel sneller oprukken. Dat je je huis beter kunt bevolken dan ontvolken, denken ook sommige producente­n van schoonmaak­middelen. Ook al vind je in de winkel nog altijd alleskille­rs zoals javel en dettol, een nieuwe generatie poetsmidde­len werkt niet tegen, maar mét bacteriën. Ze bevatten goedaardig­e bacillen die, als alles volgens plan verloopt, ook na het poetsen nog zorgen voor je interieur, door ziektekiem­en te weren en ongezonde chemische verbinding­en af te breken. ‘Het principe is goed’, zegt Tom Van De Wiele. ‘Maar we missen nog de nodige wetenschap­pelijke publicatie­s die de werking van deze producten aantonen.’ Voer voor de nieuwe generatie onderzoeke­rs die binnenkort weer hun intrek nemen in die stimuleren­de, muffe biotoop.

Dat bacteriën en beestjes niet elke week moeten opboksen tegen een dweil gedrenkt in javel, is een goede zaak. Je kunt je huis beter bevolken dan ontvolken

 ?? Hollandse Hoogte ??
Hollandse Hoogte
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium