De Standaard

Zonder geld en zonder kroon, strekt het koning zijn tot hoon

DI RUPO ONTHULT HOE OPEN VLD (EN SP.A) DOTATIE ALBERT II TORPEDEREN

-

bedrag voor alles wat koning Albert gedaan had. Vergeet ook niet dat hij koning is geweest in moeilijke tijden, met snel opeenvolge­nde premiers van allerlei kleuren. Helaas. Er was net veel ophef geweest over de dotatie van Fabiola en je voelde dat er toen krachten speelden die hem dat niet gunden.’ Er werd meermaals over vergaderd maar de partijen raakten het maar niet eens. Op 21 juli 2013 – de dag van de troonsafst­and en de eedafleggi­ng van Filip – was er naar verluidt nog geen formeel akkoord. Dat liet nog enkele dagen op zich wachten.

Colloque Singulier

De wrevel over zijn pensioen zou de échte reden zijn waarom Albert en Paola hun kat sturen naar officiële plechtighe­den

Het gevolg is gekend: de wrevel over zijn armeluispe­nsioentje zou de échte reden zijn waarom Albert en Paola hun kat sturen naar officiële plechtighe­den. Een schande, vinden N-VA-Kamerleden Veerle Wouters en Hendrik Vuye. Zij schreven samen het boek De maat van de monarchie. Wouters: ‘Voor ons is 900.000 euro bovenop huisvestin­g en andere voorzienin­gen al meer dan genoeg, maar daar staan wél verplichti­ngen tegenover. Als uit het activiteit­enverslag blijkt dat hij nauwelijks (mee)werkt, moet de dotatie naar beneden. Afwezig blijven op 21 juli kan écht niet, tenzij hij afstand doet van alles.’ Wouters hekelt het feit dat het merendeel van de dotatie van de koning allerminst transparan­t wordt besteed – ‘we hebben daar nougatboll­en zicht op’ – én het feit dat de voormalige premier uit de biecht klapt. Op het ontbloten van de kroon staan straffen, maar in deze lijkt het doorbreken van het colloque singulier gerechtvaa­rdigd, aldus koningsken­ner Mark Van den Wijngaert op de VRT. Volgens De Crem heeft Di Rupo ‘niet écht geciteerd uit persoonlij­ke gesprekken, dus stelt zich geen probleem’.

 ?? Belga ?? Elio Di Rupo en koning Albert II voor ‘de kilte’.
Belga Elio Di Rupo en koning Albert II voor ‘de kilte’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium