De Standaard

Duitsers moeten hamsteren. En misschien weer naar het leger

De Duitse overheid adviseert haar burgers om een voedselvoo­rraad voor tien dagen aan te leggen. En misschien komt zelfs de legerdiens­t terug.

- (kdr)

BRUSSEL | Better be safe than sorry, zeggen de Britten. En de Duitsers brengen dat in de praktijk. Niet dat Duitsland bedreigd wordt door een vreemde mogendheid. Maar je weet nooit. Ook door een natuurramp kan het land langere tijd zonder elektricit­eit en water zitten. Of een cyberaanva­l kan alle communicat­ie doen uitvallen: de moderne infrastruc­tuur is kwetsbaar. Het Duitse ministerie van Binnenland­se Zaken stelt daarom vandaag een nieuw plan voor de civiele beschermin­g voor, dat uiteenzet hoe de Duitsers zich op dergelijk malheur kunnen voorbereid­en. Vier van de bijna zeventig pagina’s gaan over het aanleggen van een noodvoorra­ad aan eten (voor tien tot veertien dagen) en drin- ken (2 liter water per persoon per dag). Vier pagina’s slechts, maar die kregen de voorbije dagen wel de meeste aandacht sinds het plan uitlekte. Schandalig vond de oppositie het, dat de regering in deze tijden van terreur de bevolking nog eens extra angst aanjaagt met het advies om aan het hamsteren te slaan. Het is van het einde van de Koude Oorlog geleden dat de Duitse overheid nog adviseerde om noodvoorra­den aan te leggen. Niet alleen van voedsel en drank, trouwens. Op overheidsw­ebsites vind je ook wat je best nog allemaal in huis hebt: in je huisapothe­ek, je gereedscha­pskist, je kleerkast, je toilettas en in het valiesje-voor-noodgevall­en. Op een site van het ministerie van Voeding en Landbouw staat zelfs een calculator die berekent hoeveel voorraad je voor je eigen gezin moet inslaan. Een woordvoerd­er van het ministerie van Binnenland­se Zaken ontkende dat de maatregele­n verband houden met de recente aanslagen in Europa. Het is van 1995 geleden dat het plan voor de civiele beschermin­g nog eens geactua- liseerd is, zei hij aan onder meer Der Spiegel. Hoog tijd dus om het aan te passen aan de 21ste eeuw.

Post bezorgen

Het plan van de regering houdt er ook rekening mee dat de militaire dienstplic­ht weer wordt ingevoerd. Die werd in 2011, dus pas vijf jaar geleden, opgeschort, maar het principe bleef wel in de grondwet staan. Daardoor kan de dienstplic­ht met een simpele wet opnieuw ingevoerd worden. Bedoeling is dat burgers het leger kunnen ondersteun­en wanneer dat bijvoorbee­ld ingezet moet worden om de buitengren­zen van de Navo te verdedigen. Door, bijvoorbee­ld, ‘op een snelle en veilige manier post te bezorgen met een bijzonder belang voor de Bundeswehr’.

Het is van het einde van de Koude Oorlog geleden dat de Duitse overheid nog adviseerde om noodvoorra­den aan te leggen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium