De Standaard

Monnikenwe­rk in dienst van het monument

ORIGIN TOONT FOTO’S VAN VIJFTIEN JAAR RESTAURATI­ES Het restaurati­ebureau Origin werkte aan grote monumenten zoals het Atomium, het Afrikamuse­um in Tervuren en de Munt. Maar meestal opereert het in de schaduw. Een fototentoo­nstelling brengt in beeld wat he

- GEERT SELS

De tentoonste­lling heet Hidden heritage en de titel klopt. De 65 beelden die fotograaf Georges De Kinder selecteerd­e, moet de bezoeker zoeken in de kelderzaal van de Sint-Gorikshall­en. Ze zijn een neerslag van de vijftien jaar dat het restaurati­ebureau Origin aan het werk is. Architecte­n die monumenten restaurere­n, weten wat het is om in de luwte te werken. ‘ Onze taak is net onzichtbaa­r te blijven’, zegt Philippe Lemineur, een van de vennoten van Origin. Met grote precisie achterhaal­t het bureau de oorspronke­lijke toestand van een monument, om die vervolgens met zachte hand op te roepen. Een persoonlij­ke stempel drukken, hoort daar niet bij. Dat is wat architecte­n in nieuwbouwp­rojecten vaak wel doen. Daarom worden de werken aan het Afrikamuse­um in Tervuren aan Stéphane Beel gelinkt, terwijl Origin alle restaurati­es doet. ‘ Het museum dateert van 1910’, zegt Barbara Pecheur. ‘ Het heeft veel historisch­e decors op de muren, zoals landkaarte­n en Afrikaanse landschapp­en. Er zijn veel soorten marmer en zelfs de museumkast­en zijn erfgoed.’ Het is velen ook ontgaan dat Origin het gros deed voor de restaurati­e van ons nationaal monument: het Atomium. De architecte­n moesten een klimopleid­ing volgen, om zich in de hoogte te vergewisse­n van de roest van de panelen. Ook in de Muntschouw­burg heeft het bureau al enkele campagnes achter de rug. Georges De Kinder fotografee­rt zoals Origin restaureer­t. Met veel gevoel registreer­t hij het licht, de kleuren en de textuur van de materialen. Toevoeging­en doet hij niet, ensceneren nog minder. Geduldig bedient hij zich van een lange sluitertij­d om subtiele lichtschak­eringen te vangen. In ruwe industriël­e ruimtes, zoals de Elektricit­eitscentra­le in Langerbrug­ge of een gapende ruïne als de Han- delsbeurs in Antwerpen, komt dat maximaal tot zijn recht. Die foto’s zijn terecht op groot formaat geprint.

Mondriaan

‘Na al die jaren is Georges een compagnon van ons werk’, zegt Cécile Mairy. ‘Hij documentee­rt de projecten door alle fasen van de werken te fotografer­en. Vaak gebruiken we zijn foto’s als studiemate­riaal, of we voegen ze toe aan het lastenboek. Soms focust hij op details, waarvan je amper weet wat het is.’ Dat laatste deed hij in het gemeentehu­is van Vorst, een art-decogebouw van Jean-Baptiste Dewin. Op zolder vond hij plaasteren pelikaanbe­elden en in de trouwzaal liet hij zich meeslepen door de motieven van de houtpanele­n. In de kleine tribune van de Hippodroom van Bosvoorde zag hij een geometrisc­h lijnenspel. In de Moderne Wijk van Victor Bourgeois capteerde hij de werkmannen achter de rood-groen-blauwe ramen. Het resultaat lijkt een com- positie van Mondriaan. Restaurate­urs hebben eeuwen in hun bereik. Het oudste project van Origin is het Priorhuis van het Rood Klooster, een gebouw uit de vijftiende eeuw. De jongste toepassing­en hebben nog maar amper de titel ‘monument’ verworven: het Atomium, de Oudaan (van Renaat Braem) en Ieder zijn huis (Willy Van der Meeren) dateren alle van 1958. Het palet is breed. Van potige industrieb­ouw, zoals een hangar van de Centrale Werkplaats­en in Kessel-Lo, tot het bladgoud in de Muntschouw­burg. Van publieke gebouwen, zoals de gemeentehu­izen van Laken en Vorst, tot een onzichtbar­e plek als de IJskelders van Oudergem. Die laatste is een bakstenen iglo die zes meter onder de Waverseste­enweg ligt. De overdekte grafgaleri­jen van Molenbeek (pas opgeleverd) en Laken (binnenkort klaar) zijn een unicum. Een recent project is de vrijmetsel­aarstempel in de Brusselse Peterselie­straat, die vrijwel volledig overschild­erd was in zalmroze. Het kwam eropaan de originele schilderin­gen met Egyptische taferelen opnieuw in hun luister te herstellen. Tijdens de Brusselse Monumenten­dagen (17 en 18/9) kunt u gaan kijken.

Voor de werken aan het Atomium moesten de architecte­n eerst een klimopleid­ing volgen

 ?? Georges De Kinder ?? De Egyptische schilderin­gen in de Brusselse logetempel worden in ere hersteld.
Georges De Kinder De Egyptische schilderin­gen in de Brusselse logetempel worden in ere hersteld.
 ?? Georges De Kinder ?? Werkman in de Moderne Wijk van Victor Bourgeois.
Georges De Kinder Werkman in de Moderne Wijk van Victor Bourgeois.
 ?? Georges De Kinder ?? De Hippodroom van Bosvoorde.
Georges De Kinder De Hippodroom van Bosvoorde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium