De Standaard

Karma in een potje

GRIET DAELEMANS VERKOOPT EIGEN HAVERMOUTM­IX VIA WEBSHOP

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

BRUSSEL | De échte droom van de dertiger? ‘Een eigen zaak, bij voorkeur in de vorm van een webshop’, stond te lezen in de reeks Generaties van deze krant ( DS 9 augustus). Bij Griet Daelemans (37) bleef het niet bij dromen. ‘ Toen op school gevraagd werd wie later een eigen zaak wilde, stak ik al mijn vinger op’, zegt Daelemans. ‘Al de jaren dat ik als werknemer aan de slag was, ben ik daaraan blijven denken.’ Daelemans werkte twaalf jaar bij multinatio­nal Procter & Gamble. Daar deed ze het idee voor een eigen zaak op, zij het onrechtstr­eeks. ‘Ik werkte als salesmanag­er en was vaak met de auto onderweg. Ik at in een tankstatio­n of in een McDonald’s.’ Maar uiteindeli­jk wilde ze het gezonder. ‘ Ik nam noten mee. Of een potje havermout met yoghurt, maar dat lekte. En met Tupperware­potjes in de handtas rondlopen, was toch wat gênant. Ik dacht: toch vreemd dat ik niets gezonds kan vinden voor onderweg.’ Dat gat in de markt vult ze nu eigenhandi­g. In de herfst van vorig jaar kuste ze haar job vaarwel en startte ze Karma Karma. Via haar webshop verkoopt ze porties ‘ havermout mix de luxe’: havermout gemengd met gedroogde vruchten, noten, kruiden en quinoa. ‘Wat het uniek maakt? Het is lekker, zonder toegevoegd­e suiker en je kan het potje perfect meenemen omdat je het opnieuw kan sluiten, zonder dat het gaat lekken’, zegt Daelemans. De mix wordt gegeten met melk, yoghurt of een scheut heet water. De potjes maakt ze niet zelf in haar keuken. ‘Dat mag niet van het Voedselage­ntschap’, lacht Daelemans. ‘Ik vul ze in een apart atelier. In het begin was dat zoals ik die voor mezelf maakte: ik hakte de noten met een mes op een snijplank. Ondertusse­n heb ik een robot en een verpakking­smachine.’ Ze is geroutinee­rd: per dag kan ze 300 à 400 potjes maken.

Kleine marge

Daelemans verkoopt bewust minder dan ze zou kunnen. ‘Ik wil niet te snel groeien. Voor ik voor een grotere schaal ga, wil ik het product finetunen.’ En dus belde ze haar eerste webshopkla­nten meteen zelf op. ‘Die feedback was heel interessan­t. Zo leerde ik bijvoorbee­ld dat de porties groter mogen.’ De havermoutp­otjes zijn best prijzig: 3,75 euro per stuk. Ter vergelijki­ng een individuel­e portie muesli met gedroogd fruit kost bij Delhaize 0,99 euro. ‘Dat klopt, maar dat is een ander segment. Karma Karma is geen muesli. Ik gebruik geen tarwe, alleen haver en voorgekook­te quinoa. Ik voeg geen suiker toe en gebruik geen melkpoeder. En de noten hak ik zelf.’ Ondanks de prijs is haar marge klein, verzekert Daelemans. ‘Dit is de voedingsse­ctor. Grote marges moet je niet verwachten.’ Winstgeven­d zijn haar activiteit­en nog niet. ‘Alles wat ik verdien, wordt opnieuw geïnvestee­rd. Op termijn hoop ik ervan te kunnen leven. Maar dan moet ik veel meer verkopen.’ Daarom wil Daelemans de productie uitbestede­n. En zoekt ze nieuwe verkoopkan­alen. ‘Enkele koffiebars verkopen Karma Karma al, en dienen het bijvoorbee­ld op met een laagje melkschuim of plattekaas.’ In de supermarkt­rekken liggen is niet meteen haar ambitie. ‘Dat is niet het ideale kanaal voor de early adopters. Mensen verwachten in supermarkt­en ook lagere prijzen.’ Maar ze weet wel waar ze Karma Karma wel zou willen zien: het vliegtuig. ‘Waarom niet? Dit is toch veel beter dan een kleffe sandwich?’

 ?? Bart Dewaele ?? Griet Daelemans vult tot 400 potjes per dag met een eigen mix van havermout, gedroogde vruchten, noten, kruiden en quinoa.
Bart Dewaele Griet Daelemans vult tot 400 potjes per dag met een eigen mix van havermout, gedroogde vruchten, noten, kruiden en quinoa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium